Francuski ministar digitalnih komunikacija Barrot prijeti Twitteru zabranom. Musk neće slijediti dobrovoljni kodeks o dezinformiranju EU

Francuski ministar digitalnih komunikacija Jean-Noël Barrot zaoštrio je sukob između Europske unije i Twittera Elona Muska prijeteći blokadom pristupa toj platformi.  U komentarima na radio mreži France Info, rekao je da će američka tvrtka biti zabranjena u EU ako odbije slijediti nadolazeći Europski zakon o digitalnim uslugama, koji stupa na snagu u cijeloj EU krajem kolovoza.

“Dezinformacije su jedna od najvećih prijetnji našim demokracijama”, rekao je Barrot. “Twitter će, ako više puta ne bude slijedio naša pravila, biti zabranjen u EU”, dodao je francuski ministar.

Ove izjave označavaju eskalaciju borbe između europskih političara i Twittera, koji je prošle godine kupio Elon Musk, kontroverzni milijarder koji također kontrolira Teslu i SpaceX.

POLITICO je izvijestio da se platforma Twitter povlači iz dobrovoljnog kodeksa prakse EU-a o dezinformiranju. Kodeks navodi obveze za velike digitalne platforme u vezi s praćenjem političkog oglašavanja, suzbijanjem dezinformacija i poticanjem šireg pristupa i sudjelovanja stranaca. Druge velike platforme društvenih medija obećale su podržati pravilnik, koji ima za cilj unaprijediti neke od mjera koje će postati obvezne prema nadolazećem Zakonu o digitalnim uslugama. Uredba predviđa novčane kazne u vrijednosti do 6 posto godišnjeg prihoda tvrtke za prekršitelje pravila.

Povjerenik za unutarnja tržišta Thierry Breton tvitao je “Možete bježati, ali se ne možete sakriti” kao odgovor na odluku Twittera da se povuče iz kodeksa.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner