Francuska napravila presedan u EU s arsenalom za nadzor Olimpijskih igara 2024. Francuzi se plaše da ne bude za stalno

Francuski niz nadzornih kamera za Ljetne olimpijske igre u Parizu 2024. s umjetnom inteligencijom uklonio je posljednju zakonodavnu prepreku u četvrtak.

Francuska vlada želi eksperimentirati s velikim sustavima kamera u stvarnom vremenu podržanim algoritmom za uočavanje sumnjivog ponašanja, uključujući nenadziranu prtljagu i aktiviranje alarma za upozorenje na kretanje gomile poput stampeda, za mega-sportski događaj sljedeće godine.

U slabo posjećenoj dvorani, francuski članovi parlamenta odobrili su kontroverzni prijedlog zakona nakon više od sedam sati burne rasprave. Tekst se još uvijek može osporiti pred najvišim ustavnim sudom zemlje.

Prošlog je tjedna skupina od oko 40 europskih zastupnika, uglavnom ljevičarskih, zatražila od svojih francuskih kolega da glasaju protiv teksta. Upozorili su u pismu da će “Francuska postaviti presedan nadzora kakav dosad nije viđen u Europi, koristeći izgovor Ljetnih pariških olimpijskih igara 2024. godine.”
U proteklih nekoliko mjeseci plan je također naišao na intenzivno protivljenje nevladinih organizacija za digitalna prava, uključujući francusku La Quadrature du Net, kao i međunarodnih grupa kao što su Amnesty International i Access Now. Osim zabrinutosti za privatnost, istaknuli su potencijalni sukob s EU-ovim Zakonom o umjetnoj inteligenciji, koji se trenutno raspravlja u Bruxellesu i koji bi mogao ograničiti biometrijski nadzor.

Vlada tvrdi da su algoritamske nadzorne kamere neophodne kako bi se osigurala sigurnost milijuna turista koji će sljedeće godine posjetiti Pariz. Tijekom rasprava u srijedu navečer, zastupnici iz stranke predsjednika Emmanuela Macrona tvrdili su da su kamere s umjetnom inteligencijom mogle spriječiti teroristički napad u Nici 2016. tako što su uočile kamion prije nego što je uspio uletjeti u gomilu. Također su rekli da je to moglo pomoći u izbjegavanju sigurnosnog fijaska na finalu nogometne Lige prvaka prošlog ljeta.

Oporbeni lijevo orijentirani zastupnici, međutim, odgovorili su da je masovni nadzor pomoću umjetne inteligencije bez presedana u demokratskim društvima i da opasno ugrožava građanske slobode. Također su se bojali da bi mjere, zamišljene kao privremene, zapravo mogle postati trajne. Povijest je pokazala, tvrdili su, da su Olimpijske igre u zemljama kao što je Kina korištene za testiranje invazivne sigurnosne infrastrukture koja nikada nakon toga nije demontirana.

Ali u zemlji koja je sada više zabrinuta zbog povećanja dobi za odlazak u mirovinu, oporbeni zastupnici nisu uspjeli prikupiti dovoljno podrške protiv teksta – pa čak ni interesa. Samo 73 zastupnika zapravo su se pojavila na glasovanju – od 577.

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner