Agape

FOTO: VIDEO: Hrvatski film ‘Agape’ uskoro stiže u kina

Jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih hrvatskih redatelja, Branko Schmidt donosi u hrvatska kina 30. studenog svoj novi film ‘Agape’ u distribuciji Blitza, produkciji Telefilma te koprodukciji HRT-a.

Hrvatski film godine progovara o intrigantnoj temi. Jesmo li mi kao društvo skloni bez valjanih dokaza etiketirati, ekskomunicirati ljude drugačije od nas ili postupamo pravedno? Je li glavni glumac Goran Bogdan, koji je u filmu utjelovio svećenika, pedofil ili naprosto ima prema djeci bliskiji odnos nego je uobičajno? Film postavlja pitanje je li problem u svećeniku ili smo mi homofobno društvo.

Branko Schmidt u najnovijem filmu ruši tabue i priča o ljubavi, toleranciji, snošljivosti i pravu na različitost. Redatelj na kraju ostavlja publici neka sama zaključi je li to film o pedofiliji ili homofobiji. Je li nevin svećenik etiketiran i izbačen iz društva na temelju naših predrasuda ili s razlogom?

U ostalim ulogama pojavljuje se Daria Lorenci Flatz, Ivo Gregurević, Dražen Šivak, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Nela Kocsis, Emir Hadžihafizbegović, Alan Katić, Robert Ugrina i Iva Gulin.

Producent filma je Stanko Babić, dok scenarij potpisuju Ivo Balenović, Sandra Antolić, Katarina Zrinka Matijević i Branko Schmidt.

“Agape je film za koji smo radili najviše na scenariju od svih 11 filmova koliko sam snimio. Oko 150 verzija u 4 godine. Zadali smo si iznimno težak zadatak da kod gledatelja na koncu filma izazovemo empatiju prema svećeniku osumnjičenom za pedofiliju. Reakcije gledatelja u pulskoj areni govore da smo u tome uspjeli“, izjavio je Branko Schmidt.

Ovim filmom Schmidt zaokružuje svojevrsnu trilogiju kritike društva (‘Metastaze’ i ‘Ljudožder vegetarijanac’).

Komentiraj