FOTO: ‘DOČEK’ PLENKOVIĆA U METKOVIĆU Policija legitimirala prosvjednika, tvrde da nisu oduzeli transparente

HINA/ Mladen VOLARIÆ/ ik

Premijer Andrej Plenković danas je, u sklopu predizborne kampanje za lokalne izbore, posjetio Metković, gdje su mu prosvjednici pripremili nekoliko transparenata.

Iako niti jedna poruka nije bila uvredljivog sadržaja, policija je legitimirala mladića H.M. koji je nosio poruke.

Prosvjednik: “U Metkoviću građani ne smiju iznijeti svoje mišljenje”

“U Metkoviću građani ne smiju iznijeti svoje mišljenje. Policija je naglo zakočila i zatražila moje dokumente kao da sam najgori neprijatelj. Oni izjavljuju da to nije primjereno. Ja ne znam što tu nije primjereno”, komentira mladić.

“Ja sam simpatizer Mosta, ali u ovom slučaju ja sam radio samostalno transparente, samo sam iznio svoje mišljenje”, kaže H.M., dodajući kako HDZ u Metkoviću stvara probleme. “Udružili su se protiv Mosta u Metkoviću. Sve je to HDZ rascjepkan u manje stranke. Sve vam to može potvrditi i Grmoja”, kaže uzrujani mladić.

Policija: “Transparent nije oduzet”

Policija je reagirala nakon što se  proširila vijest da je mladić uhićen pa potom pušten.

“Nitko nije priveden, mladić je legitimiran kad je pokušao staviti transparent na jedan prometni znak”, rekli su iz Ravnateljstva policije za Nacional, a u međuvremenu su reagirali i iz PU Dubrovačko-neretvanske priopćenjem, koje Vam prenosimo u cijelosti.

“Obzirom na netočne medijske napise, obavještavamo Vas da su policijski službenici PP Metković danas oko 13.30 sati, provodeći mjere osiguranja boravka štićene osobe, u Metkoviću, zatekli muškarca (1991.) u namjeri postavljanja transparenta na prometni znak.

Policijski službenici utvrdili su da navedeni transparent nije uvredljivog sadržaja, ali je muškarac upozoren da postavljanjem transparenata na prometni znak čini prekršaj iz čl. 14. ZSPC te postupa suprotno odredbama Zakona o cestama, nakon čega se muškarac udaljio.

Napominjemo da navedeni transparent od spomenute osobe nije oduzet niti je osoba privedena u službene policijske prostorije”, navodi se u policijskom priopćenju.

Prosvjednik: “Transparenti su oduzeti, ali nisam dobio potvrdu o njihovom oduzimanju”

H.M. je za Nacional rekao kako je policija od njega zatražila samo osobne dokumente, te kako nije priveden niti odveden u stanicu. “Transparenti su oduzeti, ali nisam dobio potvrdu o njihovom oduzimanju”, priča naš sugovornik, čije su tvrdnje suprotne onima policije. Dodao je kako su transparenti maknuti kako ne bi dočekali premijera Plenkovića prilikom dolaska u Metković.

Most: “Ovo je očiti udar na slobodu govora”

U poslijepodnevnim satima o incidentu u Metkoviću očitovao se Most. “Tijekom današnjeg posjeta premijera Andreja Plenkovića Metkoviću dogodio se očiti udar na slobodu govora. Naime, skupina građana je pred premijerov dolazak postavljala transparente kojima su željeli iskazati svoje nezadovoljstvo njegovim izjavama i politikom, zbog čega je policija uzela podatke jednog od prosvjednika te mu oduzela transparente. Također, od mladića su zatražili da otkrije sve lokacije na kojima su transparenti postavljeni te su i oni uklonjeni. Niti jedan transparent nije sadržavao poruke uvredljivog sadržaja, zbog čega Most nezavisnih lista osuđuje ovakvo postupanje policije i pozivamo na poštivanje demokratskih načela i prava građana na izražavanje svog mišljenja”, navodi se u priopćenju Mosta.

Politički tajnik stranke Nikola Grmoja kazao je kako je postupanje policije bilo neprimjereno jer nisu imali razloga oduzeti transparente. “Apsolutno ničim nisu vrijeđali Andreja Plenkovića niti bilo koga drugoga. Osuđujem ovaj postupak i pozivam nadležne institucije da ispitaju na temelju čega su prosvjedniku oduzeti transparenti i zapisani osobni podaci i da obavijeste javnost tko je policajcima dao naredbu za to”, rekao je Grmoja.

Komentiraj