Tri godine aktivnosti, angažman brojnih građana diljem Lijepe naše, 50 kvalitetnih projekta i donacija onima kojima je pomoć najpotrebnija, najbolje opisuju donacijski program Jana ‘Voda s porukom’.

Samo u 2016. godini, pod sloganom ‘Samo ljubav’ realizirane su donacije za šest projekata u četiri kategorije: ljubav prema djeci, ljubav prema planetu Zemlji, ljubav prema poslu te ljubav prema starijima i nemoćnima i pokazale da ljubav doista pokreće svijet.

‘Dobro se dobrim vraća’ bila je misao koja je vodila prvi ovogodišnji projekt u Istri, donirana su sredstva za izgradnju košarkaškog igrališta te je donacijom Udruzi slijepih Istarske županije u sklopu projekta ‘Trica u mraku’ pokrenut niz aktivnosti za poboljšanje psihofizičkog zdravlja i podizanje kvalitete života slijepih osoba.

Otvaranje Kuće svjetla Udruge slijepih Istarske zupanije u selu Cukrici. Kristina Krepela, Mirna Medakovic, Ana Vilenica i Kristina Krepela
Otvaranje Kuće svjetla Udruge slijepih Istarske zupanije u selu Cukrici. Na fotografiji Kristina Krepela, Mirna Medaković i Ana Vilenica

Sljedećim projektom u srcu Zagorja – uređenje Bedekovčanskih jezera – Jana je doniranim sredstvima doprinijela zaštiti i očuvanju prirode, a uređenjem okoliša stvorila prostor za ugodan boravak u prirodi i posjete brojnih izletnika.

Brojni glumci su podržali Janinu akciju uređenja okoliša oko Bedekovčanskih jezera
Brojni glumci su podržali Janinu akciju uređenja okoliša oko Bedekovčanskih jezera

Put je potom Janu odveo u Petrinju, gdje volonteri udruge STAR svakog dana dovoze tople obroke i lijekove svojim starijim i nemoćnim sugrađanima. Donacijom vozila za potrebe udruge, kao sredstva za rad, korisnicima udruge približilo se više socijalnih i zdravstvenih usluga. Usmjeravanjem svog djelovanja prema unapređenju kvalitete života starih i nemoćnih, Jana je pomogla njihovoj integraciji u svakodnevni život zajednice.

Lana Baric i paraolimpijac Mihovil Spanja ispred vozila doniranog udruzi STAR u Petrinji
Lana Barić i Mihovil Španja ispred vozila doniranog udruzi STAR u Petrinji

Zatim su uslijedili projekti koji su se bavili slijepom i slabovidnom djecom i mladima. Kroz donaciju zagrebačkom Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, kojem je donirana web stranica i laptop s čitačem za slijepe učenike, te opremanjem senzoričkog igrališta za slijepe učenike OŠ Braće Radića u Pakracu, Jana je posebnu pažnju posvetila najmlađima i najosjetljivijima među nama.

Novi laptop
Nova web stranica i laptop s čitačem za Centar Vinko Bek
Photo: Igor Soban/PIXSELL
Opremljeno je i senzoričko igralište za slijepe učenike OŠ Braće Radića u Pakracu

Posljednja ovogodišnja donacija, opremanje kutka za slijepe i slabovidne osobe u knjižnici i čitaonici u Pleternici, zatvorila je ovaj humanitarni krug i još jednu godinu privela kraju uz zadovoljstvo svih volontera, učitelja, odgajatelja i partnera koji su sudjelovali u spomenutim projektima. Najsretniji su ipak, korisnici udruga i donacija, čije skromne riječi zahvale postaju inspiracija i pokretač za nova dobra djela.

Dobra djela nastavljaju se i dalje putem www.vodasporukom.com, gdje Jana projektom ‘Budi i ti nekome anđeo’ i porukama na zimskoj ediciji pruža inspiraciju u želji da, barem na trenutak, svi budemo nekome dobar čuvar.

Komentiraj