PIXSELL

FOTO: 2015. JE ZA NAMA Po čemu ćete ju pamtiti?

Godina za nama počela je i završila izborima, na predsjedničkim smo izborima dobili prvu predsjednicu države, a krajem godine održani su parlamentarni izbori, koji su zaključeni sporazumom MOST-a nezavisnih lista i Domoljubne koalicije. Novi mandatar je Tihomir Orešković. Godinu je obilježila i izbjeglička kriza, tijekom koje je kroz Hrvatsku prošlo više od pola milijuna ljudi koji bježe pred ratovima, a spas traže uglavnom u Njemačkoj.

Povodom 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja, u Zagrebu je u kolovozu održan veliki svečani mimohod Hrvatske vojske na kojem su sudjelovali pješački, zrakoplovni te motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima. Uhićeni su Zdravko i Zoran Mamić te Damir Vrbanović, a na slobodu je pušten bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.

Od sporta ćemo najvjerojatnije najviše pamtiti već spomenuta uhićenja braće Mamić, ali i ‘pojavu’ svastike na poljudskom stadionu, kao i divljanje hrvatskih navijača u Italiji, zbog čega je Hrvatska kažnjena oduzimanjem bodova i igranjem pred praznim tribinama. Ipak, pod novim izbornikom Antom Čačićem, ‘Vatreni’ su se uspjeli kvalificirati na Europsko prvenstvo koje se sljedeće godine igra u Francuskoj, a u skupini će se natjecati protiv Španjolske, Turske i Češke. Hrvatski su košarkaši ispali u osmini finala Eurobasketa, Arijan Ademi suspendiran je na četiri godine iz nogometa zbog dopinga, a Mirko ‘Cro Cop’ Filipović zaključio je karijeru, iako je i ona na kraju ‘umrljana’ dopingom. Dinamo je iznenađujuće svladao Arsenal u prvom kolu Lige prvaka, ali do kraja natjecanja doživjeli su pet poraza.

Burna je i zanimljiva bila ova 2015. godina, u svim sferama života. Sretna Vam 2016. godina, a ove na izmaku podsjetimo se uz fotografije Pixsella.

Komentiraj