FOOTBALL LEAKS: Novi status FIFA-e u Švicarskoj zbog velike zarade

Među dokumentacijom Football Leaksa koju je prikupio Der Spiegel i podijelio s Nacionalom i ostalim partnerima u Europskoj istraživačkoj suradnji (EIC) nalaze se i interni radni dokument koji otkriva FIFA-ina nastojanja da je Švicarska prizna kao međunarodnu nevladinu organizaciju (MNO). Takav status pruža porezne olakšice i olakšava zapošljavanje građana izvan Europske unije

FIFA pokušava u Švicarskoj dobiti status međunarodne nevladine organizacije. Nakon sastanka predsjednika FIFA-e Giannija Infantina i švicarskog ministra vanjskih poslova Ignazia Cassisa, FIFA je dobila potporu tog ministarstva, kako je doznao EIC. Taj novi status mogao bi olakšati zapošljavanje stranaca i donijeti FIFA-i porezne olakšice.

Međunarodna nogometna federacija godišnje prihoduje milijarde eura od televizijskih prava za nogometne turnire i mnoge druge sportske događaje, a zatim distribuira velike iznose svojim nacionalnim organizacijama širom svijeta. Ta najvažnija nogometna organizacija osnovana je u Parizu 1904., zatim je prebačena u Amsterdam i napokon se 1932. godine skrasila u Zürichu, gdje je i danas njezino moderno sjedište. Neutralna Švicarska poznata je po niskim porezima koji su privukli sjedišta brojnih međunarodnih i sportskih organizacija. Međutim, nekoliko mjeseci stare glasine objavljene u francuskim novinama – da Gianni Infantino razmišlja o premještanju sjedišta FIFA-e u Pariz – čini se da su motivirane pozitivnim pomacima u pregovorima sa švicarskim vlastima o dobivanju novog statusa koji bi mogao smanjiti oporezivanje FIFA-e i olakšati zaposlenicima izvan Europske unije zapošljavanje u Zürichu.

Savezni savjetnik Ignazio Cassis, ujedno i švicarski ministar vanjskih poslova, primio je 20. prosinca 2017., već u trećem tjednu svog mandata, FIFA-ino izaslanstvo predvođeno Giannijem Infantinom. Taj sastanak, o kojem se donedavno nije znalo, a koji je potvrdio FDFA (Federalni odjel vanjskih poslova), spominje se u FIFA-inu dopisu među dokumentacijom Football Leaksa koju je prikupio Der Spiegel i podijelio s Radio Télévision Suisse, Nacionalom i ostalim partnerima u Europskoj istraživačkoj suradnji (EIC).

Međunarodna nogometna federacija godišnje prihoduje milijarde eura od televizijskih prava, a sada bi zbog poreznih olakšica ta zarada mogla biti još veća

Taj interni radni dokument otkriva FIFA-ina nastojanja da je Švicarska prizna kao međunarodnu nevladinu organizaciju (MNO). Takav status “pruža porezne olakšice i olakšava zapošljavanje građana izvan Europske unije”, navodi FIFA.

Mnoge svjetske organizacije sa sjedištem u Ženevi, Zürichu i ostalim švicarskim gradovima – poput Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), Međunarodne udruge zračnog prometa (IATA), Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) i mnogih sličnih – uživaju taj status.

Podrška švicarskog ministarstva vanjskih poslova

Spomenuti sastanak Infantina i ministra polučio je određene rezultate. Početkom 2018. generalni tajnik švicarskog Federalnog odjela vanjskih poslova Markus Seiler uputio je FIFA-i pismo. Primjerak tog pisma dobiven je na zahtjev švicarskog partnera EIC-a i na temelju zakona o slobodi informiranja. “S velikim zanimanjem uzeli smo u obzir detaljne FIFA-ine argumente u vezi s njenim položajem međunarodne nevladine organizacije (MNO)…. Dijelimo […] izneseno mišljenje”, kaže se u pismu.

Nakon toga FIFA je putem elektronske pošte upitala švicarsko ministarstvo predstavlja li to pismo “formalno priznanje” njezina statusa MNO-a. Iz ministarstva su odgovorili da “nisu bili nadležni” priznati status MNO-a sportskoj organizaciji. Unatoč tome, ovlastili su FIFA-u, bez rezerve i pismenim putem, da “koristi pismo gospodina Seilera kako bi objasnila stajalište FDFA-e o tom pitanju”.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je da ‘nije provedena analiza o tome ispunjava li FIFA elemente za definiciju međunarodne nevladine organizacije’

Prema našim informacijama, FIFA se pozivala na to pismo u pregovorima s Državnim tajništvom za migracije (SEM) o zapošljavanju stranih radnika. Državno tajništvo za migracije smatralo je, prema tome, pismo ministarstva implicitnim priznanjem FIFA-ina statusa međunarodne nevladine organizacije.

Međutim, iz ministarstva su ustvrdili da „nisu proveli temeljitu analizu o tome ispunjava li FIFA sve elemente za definiciju međunarodne nevladine organizacije”, posebice “ispunjava li FIFA ciljeve javne službe ili komunalne djelatnosti”, što je jedan od šest kriterija švicarskog prava.

Na pitanje zašto su FIFA-i dopustili korištenje nalaza sažete analize, švicarsko ministarstvo nije odgovorilo.

Međutim, samo Savezno vijeće (aktualna švicarska vlada) može dodijeliti status međunarodne nevladine organizacije “svakoj organizaciji koja je stekla dovoljno značajnu reputaciju da njezina prisutnost pogoduje međunarodnom imidžu Švicarske”, objasnio je švicarski odvjetnik Nicolas Leroux. “Tu je riječ o čistoj politici, a ne o pravu.”

“Ne možemo govoriti o statusu NVO-a”

Cédric Wermuth, švicarski član parlamenta koji je već godinama zainteresiran za FIFA-u, nije znao za spomenute pregovore; izjavio je da je šokiran i da planira o tome ispitati svoje kolege.

“Uvjeren sam da promicanje sporta više nije cilj FIFA-e. Sport je kulturno dobro, a FIFA predstavlja privatizaciju trgovanja tim kulturnim dobrom. Danas više o FIFA-i ne možemo govoriti kao o neprofitnoj organizaciji, a pogotovo ne možemo razmatrati dodjelu statusa nevladine organizacije.

Vrlo je moguće da bi FIFA mogla ispuniti kriterije NVO-a, no problem je pravna osnova. Nedostaje nam status za te sportske udruge koji bi nam omogućio da se uhvatimo u koštac s rizicima vezanima uz međunarodni sport i s time povezanu trgovinu”, objasnio je socijalist Wermuth, koji smatra da FIFA-u treba tretirati kao multinacionalnu korporaciju.

FIFA odavno pokušava promijeniti status”

Trenutni pregovori ne iznenađuju bivšeg glavnog tajnika FIFA-e Michela Zen-Ruffinena, s obzirom na to da “FIFA već dugo pokušava promijeniti svoj status”. “Dok sam bio tamo (1998. – 2002.) nismo o tome razgovarali, ali ne iznenađuje me što FIFA pokušava ostvariti taj status jer bi to u mnogome olakšalo stvari”, rekao je, misleći pritom na poreze i dobivanje radnih dozvola.

FIFA značajno pridonosi švicarskoj ekonomiji, i to ne samo u smislu zapošljavanja (oko 600 zaposlenika i ljudi koji novčano doprinose). S druge strane, kada vidite koliko prikupi i kako malo daje, jasno je da mora imati drugačiji status, kao i ostale organizacije, čak i ako govorimo o političkim i nesportskim organizacijama.”

Zen-Ruffinen potvrdio je i glasine da bi u drugim okolnostima FIFA mogla napustiti Švicarsku. „Strah od FIFA-ina odlaska? Mislim da je opravdan jer je Sepp Blatter već prijetio da ako Švicarska poriče FIFA-u, mi napuštamo Švicarsku i vraćamo se tamo gdje smo rođeni, u Pariz.”

Te informacije ojačane su u siječnju ove godine kada su francuske novine Le Monde izvijestile da je Gianni Infantino imao neformalni sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na kojem se raspravljalo o mogućem prijenosu sjedišta FIFA-e iz Züricha u Pariz. Kada ju je EIC kontaktirao, FIFA je potvrdila da je status međunarodne nevladine organizacije (MNO) “jedan od predviđenih načina za zapošljavanje osoblja”, ali da “pitanje oporezivanja nije cilj kojem se težilo tijekom razgovora s vlastima”.

Hoće li FIFA uskoro dijeliti status s organizacijama kao što su Svjetski gospodarski forum ili Banka za međunarodna poravnanja? Za sada, Švicarska Konfederacija još nije odlučila o tom pitanju, iako se čini da mu barem pruža značajnu potporu.

Komentiraj