FOOTBALL LEAKS: Kako je ruski milijarder zarobio AS Monaco i cijelu kneževinu (3. dio)

Nacional, verzija Spiegelove priče na osnovi dokumenata Football Leaksa, koje je primio njemački tjednik Der Spiegel i podijelio s Nacionalom i drugim partnerima u Europskoj Istraživačkoj Suradnji (www.eic.network)

Najskuplji razvod na svijetu

Student Dmitrij Ribolovljev na medicinskom fakultetu u Permu susreo je svoju buduću suprugu Ekaterinu. Par ima dvije odrasle kćeri, Anu i Katju, a 2008. Ekaterina je podnijela zahtjev za razvod braka. Optužila ga je da se prečesto zabavljao s vrlo mladim djevojkama. Nakon toga uslijedio je sedmogodišnji ”rat ruža” koji je kulminirao 2015. tako što je supruga uhićena.

To se dogodilo jer je imao veze s vlastima, a Ribolovljev očito ne odbija takvu pomoć, što upadljivo sliči na aferom s Bouvierom.

Nakon što je 2005. izašao iz posla s potašom i napustio domovinu, Ribolovljev je lutao između dviju država – njegova prebivališta na Ženevskom jezeru i središta poslovnih aktivnosti na Cipru.

Jedan od njegovih najbližih partnera na tom mediteranskom otoku je bivši parlamentarni zastupnik Andreas Neocleous, čija je odvjetnička tvrtka specijalizirana za pokretanje off-shore kompanija. Odvjetnik upravlja dvjema od njegovih mnogih povezanih tvrtki (Aries i Vigo), u kojima Ribolovljev drži svoje milijune zarađene poslom s potašom. Neocleous ima izvrsne kontakte pa je tako inauguraciju novog šefa ureda 2009. vodio bivši glavni tajnik UN-a Boutros-Ghali.

Osim toga, Cipranin se brine o tvrtki Zeus Trust koja kontrolira tvrtku Monaco Sport Investment, a koja zauzvrat ima većinski udio u Monacu. Ribolovljeva mreža proteže se na vrh EU-a, a jedan od šefova jedne od vodeće europskih stranaka uživao je u skijanju u Gstaadu 2014. godine. Tako i jednog od utjecajnih ljudi ima na tom mediteranskom otoku. Razvod sa supruga bio mu je preskup: Ekaterina je tvrdila da joj pripada 4,5 milijardi eura, odnosno polovica imovine.

Uz izliku da želi konačno pregovarati o novcu, Ribolovljev je u veljači 2014. namamio svoju bivšu ženu na Cipar. Istovremeno je obavijestio policiju da mu je ukraden prsten od 25 milijuna eura, a ciparska policija bila je više nego spremna odmah kazniti počinitelja. Ured Andreasa Neocleusa, stoji u dokumentima, osigurao je to da slučaj navodne krađe odmah sleti na stol zamjenika državnog odvjetnika.

U sljedećih nekoliko sati Ribolovljeva odvjetnica Tatjana Besheda razmijenila je nekoliko brzih SMS poruka s Neocleousom. Javila mu je točno vrijeme dolaska i podatke iz pasoša, a iz ureda joj je potvrđeno: “Upravo sam razgovarao s policijom”.

Kada su Ekaterinu Ribolovljevu pokupili u zračnoj luci i odveli je u policijsku stanicu u Limassolu, Besheda je javljala tijek događaja. “Ona je izjavila da je prsten bio dar”, javila je informacije s ispitivanja SMS porukom.

Zavjera je završila sramotno. Ekatarina je, uz pomoć ruskog veleposlanstva na Cipru, uspjela nabaviti račun koji je pokazao da joj je bivši suprug kupio prsten na dar. Nakon nekoliko sati Ekaterina je bila ponovo slobodna.

Neumoljivi istražni sudac

Tipično Ribolovljevo ponašanje je takvo da se rijetko pojavljuje u javnosti. Uz šefa Monaca Vasiljeva, Tatjana Besheda brine se o svemu. Ona je kći ukrajinskog diplomata, diplomirala je pravo na prestižnom fakultetu u Fribourgu i ima švicarsko državljanstvo.

Kada neki ministar želi dva potpisana dresa Kyliana Mbappéa dok je igrao za Monaco do 2017., kada se treba zahvaliti šefu policije Regisu Assou kao da je on privatni Ribolovljevov istražitelj (“Dragi Regis, hvala za učinkovitost vaše istrage”) ili kad treba pozvati kneževu obitelj na jedan od bogataševih posjeda u Mallorci – ona uvijek govori i piše u ime čovjeka iz sjene.

To je također radila i 22. veljače 2015., kada se bračni par Narmino helikopterom vraćao sa skijaškog vikenda iz Švicarske. U SMS poruci državni odvjetnik Monaca i njegova supruga zahvalili su se Ribolovljevu na gostoprimstvu i čestitali mu “na ljepoti njegove rezidencije u Gstaadu.” Mjesec dana kasnije Christine Narmino još jednom se zahvalila: “Hvala vam na vašim riječima, cvijeće vam je divno… Grlim vas i vidim se uskoro”.

Njihova bliskost bila je vrlo očita, ali to nije dobro utjecalo na državnog odvjetnika koji je bio uključen i u slučaj u kojem je Bouvier prevario Ribolovljeva. Ali Narmino u to vrijeme vjerojatno nije mogao znati jednu stvar: francuska država 2016. postavila je u Monaku Edouard Levraulta, mladog i principijelnog istražnog suca. On nije bio zainteresiran za igrice u klubu Monaco, ali su ga vrlo zanimale pozivnice, darovi, putovanja i poslovi s kojima je milijarder kupio dijelove te male države.

Levraultovo istraživanje uzrokovalo je to da je Narmino poslan u prijevremenu mirovinu. Odjednom je pokrenut istražni udar na Ribolovljeva. Više nije bilo važno je li Bouvier prevario Rusa. Ali Ribolovljev je utjecao na policijsku istragu. U utorak prošlog tjedna bogataš je proveo jednu noć u pritvoru, a njegov klub je izgubio iste večeri u Brugesu 0:4. Nakon toga Ribolovljev je uvjetno ponovno pušten na slobodu.

Na previše raznih strana

Čovjek koji želi biti nevidljiv odjednom je završio u središtu pozornosti. Mnoge zemlje i sigurnosne institucije su mu na tragu. Samo u banci UBS u Monaku Ribolovljev ima 15 računa, uglavnom povezanih s off-shore tvrtkama u poreznim rajevima. Međunarodni istražitelji pranja novca odavno su sumnjičavi prema poslovanju tog Rusa: “Nogomet, umjetnost, nekretnine – svi to su idealni uvjeti da bi se oprao ilegalni novac iz Rusije na Zapadu”, kaže jedan od njih.

Među zapadnim obavještajnim službama postoji također teza da Ribolovljev tajno upravlja imovinom Jurija Trutneva. Njih dvojica su nastavila poslovati. S dijamantima iz Namibije i drvom iz istočne Rusiji. Stručnjak za ruske slučajeve iz europske obavještajne službe vjeruje: “Ribolovljev je Trutnevov most prema Zapadu”.

Trutnev nije odgovorio na pitanja, a Ribolovljev je istaknuo da ne može komentirati istragu u tijeku. On poriče bilo kakve zloporabe.

Ribolovljevi poslovi istražuju se čak i u SAD-u i posebni istražitelj Robert Mueller mjesecima prati osoblje bivšeg tima za predsjedničku kampanju Donalda Trumpa zbog mogućeg ruskog utjecaja na izbore 2016. Uostalom, Ribolovljev je kupio Trumpovu vilu s 18 soba u Palm Beachu na Floridi prije deset godina za nevjerojatnih 95 milijuna dolara. To mu je bio najveći posao s nekretninama koji je privatno obavio u SAD-u. I to u vrijeme kada je tržište nekretnina već bilo na dnu, nekoliko tjedana prije bankrota investicijske banke Lehman Brothers u rujnu 2008. Trump je četiri godine prije toga vilu platio samo 41 milijun dolara.

Je li netko iz Rusije želio prebaciti milijune današnjem američkom predsjedniku kako bi podržao Trumpovo carstvo?

Muellerovi istražitelji također su zainteresiran za to postoje li i druge veze između oligarha i predsjednika. Otkriveno je da je Ribolovljevov srebrno-crni Airbus A319 3. studenoga 2016. sletio na zračnu luku Douglas u Charlotteu. Manje od dva sata nakon toga sletio je i Trumpov zrakoplov jer je tadašnji predsjednički kandidat imao izborni skup. Četiri dana ranije Ribolovljevov zrakoplov viđen je u Las Vegasu, u vrijeme dok je Trump također bio u kockarskoj metropoli. U međuvremenu, taj Rus je nepoželjan u SAD-u, kao i njegov pratilac Trutnev koji se nalazi na američkoj crnoj listi zbog sankcija Rusiji.

Prošlog ponedjeljka Ribolovljev se ukrcao u svoj Airbus i krenuo prema Moskvi. Od tada, u Kneževini se nagađa je li se to može shvatiti kao bijeg. U nogometnim krugovima govori se da je klub Monaco ponuđen na prodaju. Zainteresirani su američki i kineski investitori. To bi odgovaralo novim aktivnostima koje je Ribolovljev najavio na grčkom privatnom otoku.

Prije pet godina Rus je kupio otok Skorpios za 120 milijuna dolara od unuke bivšeg vlasnika Aristotela Onassisa. Onassis je na Skorpiosu oženio Jackie Kennedy, suprugu ubijenog američkog predsjednika Johna Kennedyja.

Ribolovljev je otok dao svojoj kćeri Katji kao rođendanski dar. Ali čini se da ima vlastite planove s tih 88 hektara u Jonskom moru. Želi izgraditi luksuzni resort s 12 vila, restoranima i wellness centrima. Čini se da stvara novo, sigurno utočište. Za sebe i svoje pouzdanike.

U suradnji sa:

O Projektu Football Leaks

Komentiraj

nacional banner
nacional banner