FOOTBALL LEAKS EKSKLUZIVNO Kontroverzni detalji ugovora između Bayerna i James Rodrigueza

EPA/WALLACE WOON

AUTOR: Der Spiegel i nacional.hr

Nogometni klub Bayern iz Muenchena dogovorio je netto plaću s Jamesom Rodriguezom. Sukladno ugovoru, kolumbijski nogometni reprezentativac, koji se trenutno nalazi na dvogodišnjoj posudbi iz madridskog Reala, zaradit će 541 670 eura netto mjesečno, ‘isključujući sve nametnute njemačke poreze na prihod i davanja za socijalno osiguranje’. To korespondira s bazičnom neto plaćom od 6,5 milijuna eura godišnje. Bonusi koje je klub dogovorio s igračem također su usuglašeni u netto iznosu: 250 000 eura u slučaju da James postigne 12 ili više golova u sezoni, još toliko ako bude izravni asistent za golove 20 puta u sezoni. Sve to ga čini jednim od najbolje plaćenih igrača u šampionskoj ekipi čiji igrači po plaćama ionako probijaju rekorde.

Sve navedeno i drugi dogovori mogu se pronaći u ugovoru o zaposlenju koji je nogometna zvijezda s Bayernom potpisala 12. srpnja, a koji je dospio do redakcije Der Spiegela i partnera te novine iz Europske istraživačke mreže (EIC) I projekta Football leaks. Nacional sadržaj tog ugovora na svojoj web stranici objavljuje istovremeno sa Der Spiegelom.

Prema tom ugovoru, Bayern plaća sve poreze i doprinose na dogovorene netto iznose. Ako će se oni podizati tijekom trajanja ugovora, klub će morati platiti i te dodatne troškove.

Sukladno ugovoru o posudbi igrača između dva kluba, Bayern će morati transferirati prema Realu 13 mil. Eura u dvije rate po 6,5 mil. Prva se rata treba uplatiti do 15. Rujna. Odluči li minhenski klub s igrače potpisati ugovor nakon srpnja 2019. morat će Realu platiti dodatna 42 milijuna eura. Bayern usto plaća dodatna dva milijuna eura agenciji Gestifute, koja pripada portugalskom sportskom agentu Jorgeu Mendesu, koji zastupa Jamesa Rodriguesa.

Sukladno drugim dokumentima do kojih su došli Der Spiegel i EIC, James Rodriguez prenio je na koncu 2014. svoja svjetska komercijalna odnosno oglašivačka prava na tvrtku Kenalton Assets Limited sa sjedištem na British Virgin Islands, poreznoj oazi na Karibima. U to vrijeme i ta tvrtka pripadala je Jorgeu Mendesu. Istog dana Kenalton je transferirao komercijalnu eskploataciju njegovih tzv. Image-rights na tvrtku Polaris Sports Limited, sa sjedištem u Dublinu, gdje je Mendes I danas dioničar. Dokumenti indiciraju da je Polaris priskrbio više lukrativnih dugoročnih oglašivačkih ugovora – 7 mil. Eura vrijedan ugovor s Adidasom, 800 000 eura vrijedan ugovor s Toyotom te 850 000 eura vrijedan ugovorom s Pepsijem.

Prema draftu ugovora Rodrigez je koncem 2014. Na Kenalton prepisao svu svoju zaradu od marketinga na svjetskoj razini i to pred javnim bilježnikom u Genevi. Zauzvrat je trebao primiti paušalnu sumu od 12 mil. Eura.

James Rodríguez poslao je u prosincu 2014. Kenaltonu račun na taj iznos, koji je trebao biti plaćen na račun u kantonalnoj banci u St. Gallenu. Odvjetnički document nazvan “Image Rights James Rodríguez”, draftiran u travnju 2016. Otkriva sljedeći potez u zataškavanju igračevih zarada od reklame. U njemu se navodi da igrač treba vratiti 6 od 12 milijuna eura koje je dobio od Kenaltona. Zapravo bi Jorge Mendes trebao tih 6 mil. Eura refundirati
Rodriguezu. Sukladno draftu s memorandum ‘finalna situacija’ bila bi sljedeća: (JM duguje JR ništa, JR duguje Kenaltonu ništa).

Real Madrid platio je Jamesu 15 postotni dio njegove godišnje plaće u zamjenu za eksploataciju njegovih oglašivačkih prava; potom je ugovor nadograđen ujesen 2015., godišnja fiksna suma za igrača bila je 10 mil eura brutto.

Za klub u Njemačkoj, plaćanje profesionalnog igrača odvojeno za njegova oglašivačka I image prava zapravo je izvan svake diskusije. U Njemačkoj marketinške I oglašivačke usluge u ime kluba i nogometne federacije smatraju se dijelom uobičajenih dužnosti igrača koje su pokrivene njegovom godišnjom plaćom. Svake druge provizije njemačke fiskalne vlasti gledaju kao ‘prikrivenu plaću’.

Brojne prominentne nogometne zvijezde o kojima brine Jorge Mendes, poput Radamel Falcaa, Ángela Di Maríe i Diega Coste sada su u problemima s fiskalnim vlastima I javnim tužiteljima u Španjolskoj, jer su koristile slične mreže tvrtke za svoje milijunske prihode od komercijalnih plaćanja.

Ured javnog tužitelja u Madridu podignuo je optužnicu protiv Christiana Ronalda pod sumnjom izbjegavanja poreza u iznosu od 14,8 mil. Eura. Fiskalne vlasti također promatraju i Rodrigueza.

Šefovi Bayerna mogli su to znati; sad već kroz pola godine, mediji kroz cijelu Europu izvještavali su o mreži kompanija koju je njihov novi kolumbijski igrač ovlastio za svoju PR zaradu.

Očito menadžeri iz Minhena nisu imali nikakvih moralnih rezervi koje su mogli imati prema tom pitanju. Htjeli su imati igrača koga je želio njihov trener Carlo Ancelotti, I našli su pragmatično rješenje.

Dopuštaju igraču da nastavi koristiti te kanale. Oni se osobno od toga maksimalno distanciraju. To se vidi iz pasusa koji se odnose na ‘marketing usluga I prava igrača’.

U svom ugovoru o zaposlenju s Bayernom, Rodriguez se obvezuje informirati klub ‘dobrovoljno I smjesta o svim zaradama od trećih strana koja dolaze od njegovih nastupa za reprezentativni tim, ili marketinških prava’.

Jednostavno rečeno: mora otkriti tko su mu sponzori i gdje su ti milijuni plaćeni. Usto, Bayern daje Rodriguezu ‘svoje dopuštenje da nastavi svoje osobne marketinške aktivnosti koje su postojale u vrijeme potpisivanja ugovora’.

Sedam lukrativnih ugovora takve vrste postoji, uključujući i onaj s Adidasom. Klupsko vodstvo također je dopustilo Jamesu ulazak u nove marketinške poslove, ako je osigurano da oni nisu protiv legitimnih interesa kluba.

Bayern očito ima zaštitna vrata kojim štiti klub od mreže tvrtki u koju se slijevaju milijuni od marketinških prava njihove nove zvijezde.

U ugovoru s igračem minhenski menadžeri su notirali da su sve njegove buduće PR aktivnosti u ime kluba plaćene kroz njegov bazični ugovor. Bayern je odbio komentirati sadržaj tog ugovora, kao i James Rodríguez i Jorge Mendes.

Komentiraj