Oko 320.000 posjetitelja razgledalo je ovogodišnji “Floraart”, međunarodnu vrtnu izložbu koja se proteklih sedam dana održavala na zagrebačkom Bundeku, a zatvorena je u nedjelju navečer.

Voditelj Zrinjevca, organizatora izložbe, Igor Toljan rekao je Hini kako je bilo desetak posto više posjetitelja nego lani, koje u dolasku na Bundek nije omela nije ni kiša koja je ovih dana povremeno padala.

Na ovogodišnjem “Floraartu” predstavilo se 217 izlagača – uz hrvatske izlagalo je i 18 stranih iz osam zemalja: Slovenije, BiH, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Mađarske i SAD-a.

Izložba u parku uz jezero Bundek, prostirala se na oko 30 hektara površine. Osim izložbe cvijeća i proizvoda za vrtlarstvo, “Floraart” je obilovao raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom.

U sklopu izložbe održano je i natjecanje “Hrvatski kup florista” te dodijeljene nagrade za uređenje unutarnjeg i vanjskog izložbenog prostora u kategoriji vlastite proizvodnje i kategoriji kreativnog izraza u oblikovanju prostora.

Među nagrađenima je i zadarska tvrtka Nasadi čija je instalacija “Paška čipka” osvojila “Nagradu za promicanje kulturne baštine”. Cvjetna instalacija veličine 50 kvadratnih metara s prepoznatljivom i strogom formom čipke ukrašena je s više od 2.000 sadnica sezonskog cvijeća – begonija i tagetesa. Instalaciju je osmislila inženjerka hortikulture Dora Maštrović Pavičić.

Najboljima su nagrade uručene na svečanosti u palači Dverce koju je za sudionike “Floraarta” tradicionalno priredio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Naglasio je kako Floraart ima veliki  turistički, gospodarski, kulturni i estetski značaj za grad.

Ove godine bila je jubilarna, 10. obljetnica održavanja izložbe na Bundeku.

Komentiraj