‘Floraart’: Mali vremeplov velikog hortikulturnog događaja

Malo je koja manifestacija na ovim prostorima doživjela takav staž i status kao Floraart. Prva vrtlarska manifestacija zvala se ‘Sajam cvijeća’, a održala se krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća na Gornjem gradu u Zagrebu.

Bila je to prva poslijeratna cvjetna priredba koja se održala krajem svibnja 1966. godine, a sajam je u samo tri dana posjetilo 130 tisuća ljudi. Prostor Lapidarija na Gornjem gradu bio je predviđen za kreacije u aranžiranju rezanim cvijećem, dok su na vanjskom dijelu u Habdelićevoj ulici i na Jezuitskom trgu bili ostali izlagači na ukupnoj površini od 2 tisuće četvornih metara.

Godinu poslije na svečanom otvorenju došla je i Jovanka Broz koja je cvjetnom priredbom i karanfilima na stapki od 75 centimetara oduševila 30 tisuća posjetitelja.

U to vrijeme cvijeće se dopremalo iz Nizozemske, posjećivali su ga direktori najpoznatijih svjetskih izložbi, a 1977. godine sajam postaje međunarodni.

Sajam se 1992. godine seli na Prisavlje u Boćarski dom i mijenja ime u ‘Floraart’. Novi organizator postaje tvrtka Zrinjevac, a izložba se prostire na 10 tisuća četvornih metara. Zbog velikog interesa izlagača i posjetitelja, i taj prostor ubrzo postaje mali, pa se sajam 2006. godine seli na novouređeno jezero Bundek.

“Unatoč popularnosti vrsta koje su, kao i u modnom svijetu podložne trendovima, u pojedinom razdoblju potreba čovjeka za prirodom sve je jača, a prisutnost biljaka u ljudskom okruženju sve veća. Pa slobodno možemo reći da su biljke uvijek u modi”, kazala je Vesna Čuljat, koja vodi proizvodnju cvijeća.

‘Floraart’ je danas najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe kojeg svake godine posjeti više stotina tisuća posjetitelja, a ove godine svoja vrata otvorit će po 55. put svim ljubiteljima cvijeća i prirode 10. svibnja na zagrebačkom Bundeku.

Komentiraj