Film ‘Božanski red’ otvara 15. Zagreb Film Festival

foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Film ‘Božanski red’ Petre Volpe, humoristična drama koja prikazuje kako su se žene u Švicarskoj za pravo glasa izborile tek početkom sedamdesetih, otvorio je 15. Zagreb Film Festival (ZFF), koji će u narednih devet dana u glavnom i popratnom programima prikazati više od stotinu filmova.

Zagreb film festival ove godine održat će se petnaesti puta na više gradskih lokacija. U utrci za nagradu Zlatna kolica naći će se 13 dugometražnih, 10 međunarodnih kratkometražnih i 10 domaćih kratkih filmova u programu Kockice.

U glavnom programu festivala gledatelji će moći vidjeti izbor filmova koji su ove godine premijerno prikazani, a neki od njih već su osvojili i nagrade na međunarodnim filmskim festivalima. No, festival, uz glavni, ima i mnoge druge programe.

“Prikazat ćemo ponovno preko sto filmova u 12 ili 13 različitih programa. Tu je nama najznačajniji naš glavni program u kojem nagrađujemo prvi ili drugi redateljev uradak. Imamo dugometražnu selekciju, ali imamo i kratku selekciju, kao i selekciju kratkih domaćih filmova. Bit će tu i program Ponovno s nama, također natjecateljski program. Tu predstavljamo autore koji su nekada prikazivali svoje filmove u okviru našeg festivala. Onda je tu još puno različitih popratnih programa”, ističe direktor Festivala Boris T. Matić. Dodao je da će okosnica glavnog programa biti filmovi o urušavanju demokratskih prava.

Filmovi na Zagreb film festivalu bit će prikazivani u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, novoj akademskoj sceni F 22 te dvorani Mueller Kina Europa.

Komentiraj