FIFA će osnovati fond za potporu nogometu

Radna skupina FIFA-e koju čine generalni tajnici i najviši rukovoditelji iz svih konfederacija je jučer putem video konferencije održala svoj prvi sastanak na kojem je jednoglasno odobrila niz preporuka u vezi rješavanja posljedica koje je pandemija koronavirusa uzrokovala na nogomet u svijetu.

Odluke su donesene vodeći računa da zdravlje u ovim izazovnim vremenima uvijek mora biti prvi prioritet i glavni kriterij.

Radna skupina je Vijeću FIFA-e dala sljedeće preporuke:

Što se tiče međunarodnog kalendara za muškarce:

– Odgoditi sve međunarodne utakmice koje bi se trebale igrati u lipnju 2020. godine;
– Organizirati bilateralne rasprave s konfederacijama u vezi kvalifikacija za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. godine kako bi se finalizirao revidirani raspored utakmica poštujući pri tome razvoj zdravstvene i sigurnosne situacije.

Što se tiče ženskog kalendara međunarodnih utakmica:

– Odgoditi sve međunarodne utakmice koje bi se trebale igrati u lipnju 2020. godine
– Uvrstiti nove datume ženskog olimpijskog nogometnog turnira u kalendar natjecanja za žene
– Stvoriti radnu skupinu za ženski kalendar međunarodnih utakmica koja bi uzela u obzir moguće promjene kalendara i datume odgođenih finalnih turnira FIFA-e.

Što se tiče FIFA-inih natjecanja:

– Predložena je odgoda U20 Svjetskog prvenstva koje se u kolovozu i rujnu trebalo održati u Panami i Kostarici
– Predložena je odgoda U17 Svjetskog prvenstva za žene koje se u studenom trebalo održati u Indiji
– Novi datumi održavanja bit će utvrđeni naknadno
– Odluka o FIFA Futsal Svjetskom prvenstvu koje je zakazano za rujan 2020. godine u Litvi donijeti će se do kraja travnja, a novi datumi održavanja već se uzimaju u obzir.
– Što se tiče odgođenog olimpijskog nogometnog turnira za muškarce donesena je odluka da će na njemu i dalje moći igrati igrači rođeni najkasnije 1. siječnja 1997. kao i tri dodatna starija igrača

Što se tiče regulatornih pitanja o nogometu:

– Podržavaju se aktivnosti radne skupina koju predvodi FIFA, a koja radi na pitanjima transfera kako bi se smjernice i preporuke izdale što je prije moguće. U radu skupine sudjeluju svi ključnih sudionici u nogometu – konfederacije, udruge članice, lige, klubovi i predstavnici igrača

Stvaranje globalnog fonda za potporu nogometu:

– Predloženo je da da se imenuje jedna osoba po konfederaciji koja bi koordinirala ovu temu zajedno sa FIFA-om, pri čemu će radna skupina biti obaviještena o razvoju događaja

Komentiraj