Fešta vina u Jelsi slavi kulturu vinogradarstva na otoku Hvaru

Spoj izvanrednih koncerata, bakljade, natjecanja i regata s degustacijama vrhunskih hvarskih vina i gurmanskih specijaliteta u Jelsi od 24. do 26. kolovoza bit će vrhunac turističke sezone na Hvaru

Fantastičnim koncertom 4 Tenora 24. kolovoza na Pjaci Jelsa na otoku Hvaru započet će 71. izdanje Fešte vina – najdugovječnije fešte na Jadranu kojom se promovira tradicija kulture vina na najsunčanijem hrvatskom otoku.

Upravo na području vinorodnog jelšanskog prstena proizvode se ponajbolja hvarska crna i bijela vina, opoli i prošeci. Zadnjih tridesetak godina ta se vina ističu kakvoćom, osvajaju nagrade na natjecanjima i oduševljavaju goste, kojima je Fešta vina prilika da kušaju i osjete raznolikost hvarskih vinogorja. U završnici Fešte proglašavaju se najbolje ocijenjena vina – s naglaskom na izvorne sorte hrvatskoga juga.

Prošle su godine najboljima ocijenjena vina Plavac mali vinarije Tomić i pošip Zlatana Bogdanuše, a pošip vinarije Luviji bio je ukupni pobjednik ocjenjivanja.

Na području vinorodnog jelšanskog prstena proizvode se ponajbolja hvarska crna i bijela vina, opoli i prošeci, a Fešta vina ima tradiciju od 1952. FOTO: PROMO

Program degustacije ovih opojnih vina, uz ponudu vrhunskih hvarskih delicija, kreće od petka 25. kolovoza u 18 sati, a fešta koja započinje dječjom igrom na rivi, nastupom uličnih zabavljača i KUD-a Jelsa, nakon proglašenja pobjednika „Summer wine tasting“ nastavlja se dugo u noć uz show Omiških gusara, bakljadu brodica i na kraju koncertom Tončija Huljića & Madre Badessa, dok u ponoć nastupa Totem band.

U subotu 25. kolovoza Jelšani i njihovi gosti moći će uživati i u nastupu grupe Silente, a prije toga odvijat će se zanimljivo natjecanje u skidanju pršuta u muškoj i ženskoj kategoriji, što svake godine oduševljava posjetitelje. Naime, pršut se skida s vrha desetak metara visokog jarbola. U luci će se, pak, igrati vaterpolo utakmica, održati veslačka natjecanja i međunarodne regate.

Zato se zadnji vikend u mjesecu kolovozu već tradicionalno održava Fešta vina koja je prvi put održana 1952. godine na inicijativu zajednice – Zadružnog saveza Jelsa pod nazivom Kotarski zadružni slet.

Danas u organizaciji manifestacije sudjeluje udruga Hvarski vinari koja je zaslužna i za brendiranje projekta Jelsa Summer Wine Tasting. Udruga je osnovana 2010. godine i od tada rade na promoviranju otoka Hvara kao vinske destinacije. Jer jedno je sigurno – turisti koji se zaljube u hvarska vina pronose dobar glas o njima po cijelom svijetu, a vinski je turizam najbolja ulaznica za nova tržišta.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner