FBI: “Nema dokaza da su se ljevičarski ekstremisti prerušili u Trumpove pristaše u neredima na Capitolu”

Direktor FBI-a Chris Wray u utorak je osporio teorije zavjere desnih pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i kazao da nema dokaza da su se ljevičarski ekstremisti prerušili u Trumpove pristaše kako bi nasilno upali u zgradu Kongresa na Capitol Hillu.

U iskazu pred senatskim Odborom za pravosuđe, Wray je kazao kako FBI smatra da akcije prosvjednika od 6. siječnja spadaju u “domaći terorizam” te je obećao da će odgovorni za to i odgovarati.

“Nismo do sada vidjeli nikakav dokaz koji upućuje na anarhističke nasilne ekstremiste ili ljude koji se smatraju dijelom antifa pokreta u vezi s događanjima 6. siječnja”, kazao je Wray.

“To ne znači da ne tražimo te dokaze, mi ćemo nastaviti tražiti, ali u ovom trenutku ih ne vidimo”, dodao je.

Prema iskazu, veliki broj prosvjednika su činili pripadnici krajnje desnih milicija ili su bili motivirani rasnim ideologijama, ali se ne čini da ijedna pripada ljevičarskim skupinama.

Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnice protiv više od 300 ljudi za razna kaznena djela, od kovanja zavjere do napada na policiju i ometanje rada Kongresa.

Poginulo pet ljudi

U neredima je živote izgubilo pet ljudi.

Među optuženima je najmanje 18 pripadnika krajnje desne skupine Proud Boys i devet osoba povezanih s protuvladinom milicijom Oath Keepers.

Wray je također kazao da je FBI od siječanjskih događanja također uočio slučajeve “stranih suparnika” koji su “instrumentalizirali događanja od 6. siječnja kako bi širili svoju propagandu i narativ”, no nije htio detaljnije obrazložiti o kome se radi.

FBI tek treba uhititi osumnjičene za smrt policajca s Capitola Briana Sicknicka ili one koji su postavili “cijevne bombe” ispred sjedišta nacionalnih odbora Republikanske i Demokratske stranke.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]