FACC tvrtka partner globalne zrakoplovne industrije, koja u Hrvatskoj zapošljava oko 200 ljudi, bilježi rast prihoda

Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

Kako je istaknuto u srijedu u priopćenju te tvrtke sa sjedištem u Austriji, snažan rast prihoda je s jedne strane rezultat povećanja proizvodnje zrakoplovne industrije u segmentu kratkih i srednjih letova, kao i u segmentu poslovnih zrakoplova, a s druge strane, može se pripisati i značajnom povećanju razvoja usluga za međunarodne kupce.

Pritom je FACC-ova dobit prije kamata i poreza (EBIT) u 2022. iznosila 5,5 milijuna eura, pri čemu iz kompanije apostrofiraju izazovno gospodarsko okruženje, posebno zbog rata u Ukrajini i njegovih posljedica na dobavne lance, kao i značajnog rasta inflacije.

Zbog velike tržišne potražnje za novim zrakoplovima i povezane visoke razine narudžbi, iz FACC AG-a su istaknuli da su uspjeli povećati broj zaposlenih za 381 na svim lokacijama.

“Štoviše, tvornica FACC-a na lokaciji u Hrvatskoj, koja je puštena u rad u prosincu 2021., proširena je na 200 zaposlenika. U ovoj se tvornici proizvode lagane komponente za unutrašnjost putničkih zrakoplova i poslovnih mlažnjaka. Sljedeća faza proširenja već je u procesu planiranja”, navedeno je u priopćenju FACC-a, koji je u većinskom vlasništvu kineske kompanije AVIC (Aviation Industry Corporation of China).

Inače, na svečanosti otvorenja tvornice u Jakovlju sredinom lipnja prošle godine rečeno je da tvrtka trenutno zapošljava 170 radnika, a da bi do 2025. taj broj mogao porasti do 700.

U današnjem priopćenju je istaknuto i da je u nove istraživačke i razvojne projekte uloženo 43,5 milijuna eura, a u svjetlu oporavka zračnog prometa na globalnoj razini i brojnih novih narudžbi, uprava FACC AG-a očekuje nastavak rasta poslovanja i u ovoj godini, pri čemu se tijekom sljedećih 18 mjeseci planira zaposliti dodatnih oko 600 radnika.

Inače, FACC je u 2022. na 13 lokacija diljem svijeta zapošljavao oko tri tisuće ljudi, izvijestili su iz te kompanije.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner