EUROPSKI PRVACI Kadetska košarkaška reprezentacija vratila se u Zagreb

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 16 godina koja je osvojila prvo mjesto na Europskom prvenstvu u Novom Sadu u nedjelju se vratila u Zagreb.

Hrvatska kadetska vrsta je osvojila naslov europskih prvaka nakon što je u finalu pobijedila Španjolsku sa 71-70. Junakom neizvjesne završnice, u kojoj su izabranici Milana Karakaša nadoknadili pet koševa zaostatka, pokazao se Roko Prkačin koji je postigao posljednja četiri koša, ulazom i zakucavanjem za 69-67 na 21 sekundi prije kraja, te polaganjem za konačnih 71-70 tri sekunde prije kraja, nakon što je Španjolce u vodstvo tricom doveo Hector Alderete.

“Niste samo pokazali da ste zlatni na terenu, već ste zlatni u ponašanju, a to može biti ponos vašim roditeljima i svima nama. Odmorite se i nemojte nikako školu zaboraviti,” poručio je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) Stojko Vranković na dočeku mladim košarkašima.

Mladim košarkašima je čestitao i predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa poručivši njihovim roditeljima kako mogu biti ponosni na njih.

“Poručio bi roditeljima kako možete biti ponosni na njih, zbog načina ponašanja. Ova ekipa je projekt Saveza, mi smo bili svjesni da moramo krenuti prema mlađima i da od početka moramo unijeti u njima ljubav prema reprezentaciji da ne bi bilo kasnije otkaza. Pokazali su strahovita muda i to mi je isto jedan trenutak koji ne možeš naučiti, s tim se rađaš. Igrali su kao ekipa, zato su i uspjeli, vidjelo se na njima da su prijatelji i da ginu jedan za drugoga,” rekao je Rađa.

Trener ‘zlatne reprezentacije’ Milan Karakaš istaknuo je kako je presretan zbog ovog uspjeha dodavši kako su dečki zaslužili medalju.

“Nevjerojatno sam sretan zbog ovog velikog uspjeha. Iskreno, ni sam možda nisam bio svjestan veličine uspjeha dok nisam vidio broj poruka i poziva koje sam dobio nakon utakmice. Najviše sam sretan zbog momaka koji su to najviše zaslužili. Od prvog dana priprema se vidjelo da su to karakterni momci, prava ekipa.  Praktički cijele pripreme su prošle bez ikakvog ekscesa i ponašanje im je u svakom trenutku bilo na mjestu. O njihovom talentu ne treba ni pričati, on je očit, bez toga sigurno ne bi bili prvaci Europe,” kazao je Karakaš.

Junak finalne utakmice, ali  MVP prvenstva s prosjekom od 18.6 koševa, 3.7 asistencija i dvije blokade bio je Roko Prkačin.

“Ovo je bilo stvarno lijepih mjesec dana, bio je užitak igrati s ovom ekipom, o ovome smo sanjali”, rekao je kratko Prkačin.

Hrvatska je nakon 1995. godine, te uzastopnih naslova 2010. i 2011., po četvrti put u isto toliko finalnih nastupa osvojila zlatnu medalju u ovom uzrastu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]