Europska unija čeka preporuke EMA-e, AstraZeneca nudi dodatnih 8 milijuna doza

Europska unija očekuje u petak popodne preporuku Europske agencije za lijekove (EMA) za korištenje cjepiva AstraZenece, a u međuvremenu je iz te farmaceutske tvrtke stigla ponuda Uniji da će povećati isporuku za osam milijuna doza.

Europska agencija za lijekove trebala bi u petak popodne objaviti svoju preporuku na temelju koje Komisija može odobriti uporabu cjepiva AstraZenece. U međuvremenu je u Njemačkoj povjerenstvo za odobravanje cjepiva objavilo da ne preporučuje to cjepivo za starije od 65 godina. AstraZeneca je na to reagirala priopćenjem u kojem navodi da zadnja ispitivanja potvrđuju učinkovitost cjepiva i kod osoba starijih od 65 godina.

Nakon što je britansko-švedska kompanija AstraZeneca prošli tjedan objavila da neće moći isporučiti količinu doza na koju se obvezala potpisanim ugovorom s Europskom komisijom, proteklih dana se vodi intenzivni razgovori za rješenje nastalog problema. Europska komisija je podigla ton i inzistira na tome da taj proizvođač cjepiva mora izvršiti svoje obveze.

Prema jednom dužnosniku EU-a, na kojeg se poziva Reuters, AstraZeneca je ponudila da će povećati isporuku za osam milijuna doza, ali je i to i dalje nedovoljno i daleko od onoga što je tvrtka dogovorila s Komisijom.

AstraZeneca je prošli tjedan objavila da zbog problema u proizvodnji neće moći isporučiti 80 milijuna doza Europskoj uniji koliko je predviđeno za prvo tromjesečje, nego samo 31 milijun. I s povećanjem od osam milijuna doza EU bi dobila samo polovicu od ugovorenih 80 milijuna.

Do sada su u EU-u odobrena dva cjepiva protiv covida-19 – Pfizer/BioNTechovo i Modernino.

U EU-u su se nadali da će AstraZenecino cjepivo dovesti do preokreta u borbi protiv pandemije. Riječ je o cjepivu koje je puno jednostavnije za skladištenje jer se može čuvati i u običnim hladnjacima dok se dva prethodno odobrena cjepiva moraju držati na minus 70 stupnjeva. Ako se ne riješi problem isporuke ugovorenih doza ta očekivanja EU-a padaju u vodu.

Komentiraj