EUROPSKA INVESTICIJSKA BANKA će Republici Hrvatskoj posuditi 300 MILIJUNA eura

[quote_box_center]

  • Pomoć Europske investicije banke će se provoditi u formi sufinanciranja projekata
  • EIB ovom pozajmicom pomaže manje programe, koji se inače ne bi mogli kvalificirati za direktno financiranje ove banke
  • Europska investicijska banka djeluje u Hrvatskoj od 2001. godine, dosad je u različite projekte uložila 4.5 milijarde eura

[/quote_box_center]

Europska investicijska banka će sudjelovati u financiranju projekata Europske unije u Hrvatskoj, banka će isplatiti 300 milijuna eura, piše eib.org.

Ovo je polovina obećane i odobrene pozajmice od 600 milijuna eura, koju će Europska investicijska banka isplatiti u sklopu programa OPCC, koji bi u Hrvatskoj trebao financirati područja transporta, energije, okoliša, zdravlja, istraživanja i napretka, infrastrukture, zaštite prirode, socijalne infrastrukture, ICT-a, urbanog razvoja, voda i riješavanja otpada.

„Pozajmica Europske investicijske banke će sufinancirati važne projekte, procijenjene na 8.1 milijardu eura, koji bi trebali poboljšati kvalitetu života hrvatskih građana. Fondovi EIB-a će pomoći upiti EU garancije za dobrobit Hrvatskog gospodarstva u cilju poticanja ekonomskog rasta, jačanje konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta“, rekao je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a.

Finaciranje Europske investicijske banke će se provoditi u formi sufinanciranja projekata, koji će se najvećim dijelom financirati iz EU strukturalnih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

EIB ovom pozajmicom pomaže manje programe, koji se inače ne bi mogli kvalificirati za direktno financiranje ove banke. Ova pozajmica može se iskoristiti i prije početka korištenja EU fondova.

Europska investicijska banka djeluje u Hrvatskoj od 2001. godine, dosad je u različite projekte uložila 4.5 milijarde eura.

Komentiraj

Source:NACIONAL