Europske sile i Iran započeli su razgovore o ulozi Teherana na Bliskom istoku te će se ponovno sastati ovog mjeseca u Italiji kako bi pokušali dokazati američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da imaju odgovor na njegovu zabrinutost oko nuklearnog sporazuma iz 2015.

U vrijeme dok Trump govori o zadnjoj šansi za “najgori sporazum ikad postignut” Velika Britanija, Francuska i Njemačka rade s američkim dužnosnicima na novoj strategiji o poboljšanju tog ugovora u zamjenu za ostanak Sjedinjenih Država u tom dogovoru. Trump će odluku donijeti 12. svibnja.

U isto vrijeme tri europske sile kojima su se pridružile Italija i Europska unija započele su razgovore s Iranom o regionalnim pitanjima, usred zabrinutosti zapadnih i zaljevskih država i Izraela da Iran igra destabilizirajuću ulogu u Libanonu, Jemenu, Siriji i Iraku.

Iran to odbacuje i optužuje SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju da podižu tenzije na Bliskom istoku.

Dužnosnici dviju strana prvi put su se susreli na rubu sigurnosne konferencije u Muenchenu prošlog mjeseca, kad su se usredotočili na iransku ulogu u jemenskom sukobu. Ponovno će se susresti ovog mjeseca u Italiji, otkrila su dva europska diplomata i jedan iranski dužnosnik.

“U Muenchenu smo predstavili što se očekuje od njih u Jemenu. Oni su naravno rekli da nije do njih, no postigli smo neke zaključke na temelju kojih možemo ići dalje”, rekao je jedan europski diplomat o susretu s Irancima.

“Iranci su prilično otvoreni za suradnju, no održavanje jednog pozitivnog sastanka ne znači da će to imati ikakvog odjeka u stvarnom svijetu”, dodao je.

Iran u Siriji podržava predsjednika Bashara al-Assada, u Iraku je na strani šijita, u Jemenu pobunjenih Houthija, a u Libanonu daje podršku Hezbollahu.

“Većina nesuglasica sa Zapadom može se riješiti… no za to je potrebna dobra volja i puno posla”, smatra iranski dužnosnik.

“Zapad ponovno treba dobiti naše povjerenje… nuklearni sporazum nije u potpunosti implementiran, kako da im onda vjerujemo u drugim pitanjima?”, upitao je.

Očekuje se da će na idućim sastancima teme biti uloge iranskih paravojski u južnom Libanonu i južnoj Siriji.

Komentiraj