Damir Spehar/PIXSELL

Europa, SAD i Kina kreću prema osnaživanju Pariškog sporazuma

 

Pandemija koronavirusa je zaustavila mnoga uobičajena ekonomska i gospodarska kretanja, odgodila brojne summite, događanja i projekte. Među njima je i Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u Glasgowu, no Europa, SAD i Kina kreću prema snažnijem ostvarenju Pariškog sporazuma, pišu nytimes.com.

Europska unija je prošli tjedan potvrdila novi financijski paket, koji treba nastaviti tranziciju s fosilnih goriva prema održivijim izvorima i ekološkoj energiji. Nastavlja se finaciranje rekonstrukcije starijih zgrada prema boljoj energetskoj učinkovitosti.

Vlasti  i zakonodavci svih razina u SAD-u raspravljaju o uvođenju paketa zakona Green New Deal, Kina je odobrila nove projekte vezane uz ugljen.

Glasgow je na rasporedu u studenom 2021. godine i čini se kako je rok za globalne tvrtke i svjetske vođe dovoljno daleko i da imaju vremena razmisliti o ekološkom načinu vođenja projekata uz otvaranje novih odjela i načina kretanja kapitala kroz kanale, koji vode prema održivijem poslovanju, recikliranju, kontroliranje ugljikovih kvota novim filterima…

“To će biti vrlo, vrlo izazovan put naprijed u okviru međunarodnog klimatskog momenta”, rekao je Li Shuo, savjetnik i suradnik Greenpeacea.

Izbijanje pandemije koronavirusa je donijelo i pozitivne promjene. Kvaliteta zraka u brojnim velegradovima je došla na razine iz nekih davnih vremena, kada je bilo manje prometa i opasne industrije.

Odluke o ekološkim projektima sve više se prepuštaju lokalnim vlastima, regijama, provincijama, što je dobro i jedan je od načina olakšavanja tereta donošenja globalne odluke i potpisivanja detaljnijeg i izričitijeg sporazuma.

Svijest i poduzimanja ljudi, velikih tvrtki i vođa se sve više kreće prema dobrobiti novih generacija i boljoj budućnosti, a ono što je učinjeno čut ćemo na konfrenciji u Glasgowu.

Komentiraj