Hrvatska reprezenatacija danas otvara Europsko prvenstvo susretom protiv Turske, prvim u skupini D. Od 15 sati u Parizu na Parku prinčeva trebali bi istrčati Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Modrić, Badelj, Brozović, Rakitić, Perišić i Mandžukić, pod vodstvom Ante Čačića.

Hrvatska po treći put na velikoj sceni protiv sebe ima Fatiha Terima. On na papiru nema jaku momčad kao Hrvatska, no bori se fanatizmom do posljednje minute. Mnoge utakmice prelomio je upravo u posljednjim minutama. Jedne se dobro sjećamo, iz 2008. Dio generacije koja je poražena od Turske u Beču danas ima posljednju šansu za veliki rezultat. Hrvatska na Euru nikada nije otišla dalje od četvrtfinala.

Kapetan Darijo Srna, koji se tradicionalno posljednji oglasi iz stožera pred veliku utakmicu, sinoć je kazao:

“Bilo je lijepih i manje lijepih trenutaka. Turska nas je naučila da uvijek igra do kraja i da se brani s devetoricom. Imamo vojsku za svaki rat. Na papiru imamo najjaču momčad u povijesti, no to još ništa ne znači”, militantnim figurama se izrazio kapetan pred svoj posljednji turnir s Hrvatskom.

Želio bih otić s drugačijim uspomenama od onih iz Beča. Iako ta utakmica danas uistinu malo znači, osim pretrpljenog stresa, prisjećaju je se mnogi, pa i službena Uefa.

Za mnoge ekipe uvertira za Euro izljevi su emocija, no bitnija će danas biti taktika. Čačić nije odviše mijenjao u momčadi koju je naslijedio, izuzev što je izbacio Dejana Lovrena. Terimovu postavu secirali smo u velikoj analizi i zaključili da je neurotična i uzbudljiva momčad, puna rupa, koje ipak nije lako pronaći. Terim bi na travnjak od prve minute trebao poslati sastav:  Volkan Babacan, Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin, Selçuk İnan, Ozan Tufan, Hakan Çalhanoğlu, Emre Mor, Arda Turan ve Burak Yılmaz.

Hrvatska momčad je sto milijuna eura “teža”, a najjači igrač Hrvatske Luka Modrić skuplji je 15 milijuna eura od turske zvijezde Arde Turana. Novac se vrti, ali on danas ne igra. Modrić i društvo u veznom redu Hrvatske trebali bi preuzeti odgovornost i odigrati koliko vrijede.

Komentiraj