EU želi nove izbore u Bjelorusiji, ali ne može usuglasiti sankcije

Europska unija jedinstvena je u stavu da ne priznaje pobjedu Aleksandra Lukašenka na presjedničkim izborima te u zahtjevu za ponovnim izborima u Bjelorusiji, ali se njezini ministri vanjskih poslova danas u Bruxellesu nisu dogovorili o sankcijama bjeloruskim dužnosnicima, jer je Cipar tražio slične sankcije za Tursku, zbog njezina istraživanja nalazišta nafte u istočnom Sredozemlju.

Na današnjem sastanku u Bruxellesu, ciparski ministar vanjskih poslova Nikos Christodoulides uskratio je glas za sankcije bjeloruskim dužnosnicima, prenijela je Al Jazeera Balkans. No i bez ciparskog veta nije bilo jedinstva, jer su neki ministri tražili da se odmah sankcionira i Aleksandar Lukašenko, dok su se drugi zauzimali za postupniji pristup.

No sankcije Bjelorusiji sada su vezane uz sankcije Turskoj, što zahtijevaju Turska i Grčka.

U četvrtak će šefovi država i vlada EU, u sklopu Europskog vijeća, raspravljati o istom problemu.

“Premda postoji jasna volja da se usvoje te sankcije, nije bilo moguće da se to učini danas, jer nije postignuta potrebna jednoglasnost”, rekao je novinarima šef europske diplomacije Josep Borrell nakon ministarskog sastanka. “Ako nismo sposobni postići suglasnost, onda savršeno razumijem da je naš kredibilitet doveden u pitanje”, dodao je.

Prije početka službenog dijela sastanka, ministri su razgovarali s Lukašenkovom protukandidatkinjom Svetlanom Tihanovskom, koja je poslije izbora emigrirala iz Bjelorusije. Tihanovska je EU pozvala da uvede sankcije Lukašenku, te da podrži demokraciju u Bjelorusiji i inzitistira na novim izborima.

Komentiraj