FaH

EU: Makedonija se mora izdignuti iznad političke osvete

Makedonija se treba izdignuti iznad političke osvete i što prije formirati vladu te deblokirati svoj put u članstvo Europske unije, objavila je EU u utorak u povodu posjeta Skoplju Johannesa Hahna, povjerenika za proširenje, koji se u Skopju sastao sa stranačkim čelnicima, kako bi razmotrili izlazak iz sadašnje političke krize u toj zemlji.

Hahn je u utorak u Skoplje došao uz poruku kako je EU otvorila put Makedoniji nakon summita ovoga mjeseca ali da sat otkucava te je Makedoniji potrebno državništvo.

Summit EU-a u ožujku stavio je na Balkan visoko na dnevni red kako bi pokazali da je ta regija, unatoč dugotrajnoj etničkoj napetosti i ožiljcima od ratova u 1990-ima, prioritet za EU, posebice u uvjetima kada Rusija traži način da poveća svoj utjecaj u toj regiji.

Na izvanrednim izborima u prosincu, nacionalistička VMRO-DPMNE osvojila je 51 mjesto a socijaldemokrati 49, pa vladu nije moguće formirati bez stranaka koje predstavljaju etničke Albance, koji čine trećinu stanovništva.

Prošlog mjeseca lider Socijaldemokrata Zoran Zaev osvojio je potporu triju stranaka etničkih Albanaca nakon obećanja da će im zakonom omogućiti širu uporabu albanskog jezika, no to je pokrenulo nacionalističke proteste u Skoplju, a predsjednik Đorđe Ivanov odbio je Zaevu dati mandat za formiranje vlade.

„Svaki dan koji je izgubio izgubljen je za Makedoniju, za sve njene građane”, izjavo je Zaev nakon sastanka s Hahnom, koji se nije, međutim, sastao s Ivanovom jer se, kako je objavio njegov ured, nalazi na putu.

“Krizu treba riješiti političkim putem, a ova politička kriza ne bi trebao biti pretvorena u međuetničku krizu” rekao je pak nakon susreta s Hahnom Ali Ahmeti, lider albanske Demokratske unije za integraciju (DUI)” Svi bi trebali biti oprezni i ulagati u institucije kako bi one mogle funkcionirati”, dodao je.

Tijekom Hahnovog posjeta održan je i prosvjed zbog, kako je rečeno, uplitanja EU u unutarnje stvari Makedonije.

Komentiraj