Baskijska separatistička organizacija ETA predat će oružje 8. travnja pored Bayone, glavnog grada francuske Baskije, čime nakon pet desetljeća neće više postojati kao oružana skupina, priopćila je baskijsko-francuska civilna udruga koja posreduje u razoružanju.

Euskadi Ta Askatasuna (ETA), odnosno Baskija i Sloboda, prestala je s oružanim aktivnostima 2011. godine no nije predala oružje niti se raspustila.

“Operacija razoružanja ETA-e provest će se na siguran način izvan Bayone s ciljem potpune predaje oružja što će na kraju biti provjereno”, priopćila je udruga Bake Bidea što na baskijskom jeziku znači Put prema miru. Same detalje postupka nije otkrila no tehnička predaja trebala bi se odvijati pored grada s 45.000 stanovnika na jugozapadu Francuske kako bi razoružanje proteklo neometano i bez incidenata.

ETA je nastala 1958. a pripisuje joj se više od 820 ubojstava u pokušaju stvaranja nezavisne socijalističke države na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. Zbog bombaških napada i otmica nalazi se na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama.

Nekoliko grupa aktivista, prozvanih “obrtnici mira”, samoinicijativno se ubacilo u posredovanje predaje oružja koje su najavili 17. ožujka preko tiražnih francuskih novina Le Monde. Pozvali su francusku i španjolsku vladu da se suzdrže od uhićenja i ne opstruiraju razoružanje. Petero njihovih pripadnika bilo je uhićeno u prosincu kada su s francuske strane vadili dio zakopanih pištolja, automatskih pušaka, eksploziva i detonatora. Ostatak oružja također bi se trebao nalaziti u francuskoj Baskiji uz granicu sa Španjolskom.

Vlada desnog centra premijera Mariana Rajoya poručila je iz Madrida kako “s teroristima nema pregovora” i kako očekuje predaju oružja i raspuštanje ETA-e. Vlada lijevog centra francuskog predsjednika Francoisa Hollandea također nema namjeru pregovarati s ETA-om.

Prošle godine je u Francuskoj uhićeno nekoliko visokopozicioniranih članova militantne skupine. U španjolskim i francuskim zatvorima nalazi se pak više od 300 njezinih pripadnika.

“Obrtnici mira” će 8.travnja u Bayoni organizirati niz konferencija povodom događaja a za 15 sati je najavljeno okupljanje svih koji podržavaju mirno rješenje sukoba i kojim bi se odala počast svim žrtvama.

“Potpuno razoružanje ETA-e ne samo da treba omogućiti rješavanje svih posljedica sukoba, poput zatvorenika, prognanih, žrtava i suživota već i poštivanje svih strana ovog konflikta”, navode posrednici. Tvrde da su u kontaktu s međunarodnim stručnjacima i različitim baskijskim institucijama kako bi proces uspješno završio.

Svoj dolazak u Bayonu najavili su zagovornici referenduma o nezavisnosti Baskije, predvođeni lijevom baskijskom strankom Euskal Herria Bildu. Njezin cilj je političkim putem ostvariti neovisnost.

Dvije najveće španjolske stranke, Narodna stranka desnog centra premijera Rajoya i lijevi centar PSOE, smatraju da je događaj samo predstava poražene ETA-e i njenih simpatizera. Obje stranke se protive referendumima u Baskiji i sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji.

Komentiraj