ERICSSON NIKOLA TESLA Dobit u prvom tromjesečju 6,4 milijuna eura

Autor:

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević

Davor Javorovic/PIXSELL

Ericsson Nikola Tesla je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio s neto dobiti od 6,4 milijuna eura, priopćili su u četvrtak iz te kompanije.

Riječ je o 18,3 posto manjoj neto dobiti nego u istom lanjskom razdoblju, kada je ona, prema objavljenim poslovnim izvješćima, iznosila 7,8 milijuna eura.

Manji prihodi, ali i rashodi

U istom su se razdoblju smanjili i prihodi od prodaje. Tako je Ericsson Nikola Tesla, prema rezultatima poslovanja koje je objavio u četvrtak, u prvom tromjesečju ove godine ostvario prihode od prodaje u iznosu od 52 milijuna eura, dok su oni u istom lanjskom razdoblju iznosili 69,4 milijuna eura.

Ukupni prihodi u prvom tromjesečju ove godine iznosili su 54 milijuna eura, što je 23,4 posto manje nego u prvom kvartalu prošle godine kada su oni iznosili 70,5 milijuna eura.

Smanjenje prihoda od prodaje u toj kompaniji objašnjavaju neproduljenjem ugovora u području upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom. Ukazuju i na „oprezna ulaganja operatera u modernizaciju mreža“.

Sve je to povuklo i smanjenje dobiti kompanije čak i u uvjetima pada poslovnih rashoda. Inače, ukupni su rashodi kompanije u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili 46,2 milijuna eura. U istom lanjskom razdoblju iznosili su gotovo 61 milijun eura. To znači da su ukupni rashodi smanjeni za 24,3 posto.

Velika očekivanja od digitalizacije

Unatoč slabijim rezultatima nego u prvom lanjskom kvartalu, u Ericssonu Nikoli Tesli ističu kako su zadovoljni rezultatima koje su ostvarili na početku 2024. godine. Napominju kako su ostvarili pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 1,1 milijun eura, kao i da imaju osiguranu solidnu razinu narudžbi u nastavku ove godine.

BORIS JOKIĆ ‘Postizborne makinacije su opasne za društvo – ljudima ogade politiku’

„Godinu smo započeli ugovaranjem novih poslova u operatorskom segmentu na domaćem i izvoznim tržištima, kao i novim ugovorima u segmentu Digitalno društvo, čime smo osigurali solidnu razinu knjiženih narudžbi za nastavak poslovne godine“, poručila je predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

U toj kompaniji pritom ističu nastavak poslovanja s HT-om, kao i daljnje jačanje pozicije na tržištu Kosova.

Razmatraju moguće akvizicije i veću primjenu umjetne inteligencije

„U cilju dugoročnog rasta kompanije, nastavljamo ulagati u nove poslovne segmente i kupce, razvoj informacijsko-komunikacijskih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama, diverzifikaciju poslovanja u području R%D-a, kompetencije naših zaposlenika i digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe“, zaključila je Kovačević.

NOVA ERA Hrvatske tvrtke u utrci za razvoj umjetne inteligencije

Dodala je kako razmatraju potencijalne akvizicije, kao i snažniju primjenu umjetne inteligencije u kreiranju novih poslovnih prilika i u povećanju učinkovitosti.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.