Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle

Kompanija Ericsson Nikola Tesla u utorak je izvijestila da je završena energetska obnova kompanije koja će omogućiti godišnju uštedu u potrošnji energije od preko 4,6 milijuna kilovatsati (kWh), uz istodobno smanjenje emisije ugljičnog dioksida (CO2) za gotovo 1.400 tona.

“Uspješno je završena jedna od najvećih energetskih obnova u Hrvatskoj sufinanciranih sredstvima Europske unije pa je Ericsson Nikola Tesla u 2021. godinu ušao s energetski bitno unaprijeđenim tehnološkim kapacitetima”, navodi se u priopćenju.

Kompanija je ovim projektom, kako ističu, još jednom potvrdila svoje strateško usmjerenje na smanjivanje ugljikovog otiska, sukladno Europskom zelenom planu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, odnosno odgovornost prema okolišu i zajednici u kojoj djeluje.

“Od ukupno 67 milijuna kuna planski prihvatljivih izdataka po ovom projektu, kompanija je pri ugovaranju troškove smanjila na 63,5 milijuna kuna, od čega su 17 milijuna kuna bespovratna sredstva EU-a, a ostatak sredstava za energetsku obnovu poslovanja Ericsson Nikola Tesla osigurao je iz vlastitih izvora”, ističu iz Ericsson NT.

Napominju i kako usprkos pandemiji i zagrebačkom potresu, nakon 18 mjeseci intenzivnih građevinskih i elektroenergetskih radova, kompanijski kampus na Trešnjevci funkcionira i izgleda upravo onako kako je predviđeno idejnim planom nastalim prije više od tri godine.

Projekt je izveden kroz suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a.

Iz Ericssona NT podsjećaju da je prošlo dvije i pol godine od potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ 2014.- 2020. za projekt “Povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u Ericssonu Nikoli Tesli d.d.“.

Kompanija sada ulazi u novo razdoblje koje će karakterizirati godišnje uštede u potrošnji energije od preko 4,6 milijuna kWh uz istodobno smanjenje emisije CO2 za gotovo 1.400 tona, navodi se u priopćenju.

Na energetskoj konsolidaciji proizvodnog pogona, izgradnji glavne toplinsko izmjenjivačke stanice i pripadajuće podstanice te glavne rashladne stanice i vanjskih spojnih cjevovoda, obnovi vanjskih ovojnica dvije najveće zgrade, ugradnji novih sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije te postavljanju znatno učinkovitije rasvjete radio je tim od 600 sudionika koji su u dogovorenim rokovima završili opsežan i koordinacijski iznimno složen posao.

“U uvjetima koji su bili znatno teži od onih prethodnih godina kompanija je zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU te uz veliku vlastitu investiciju postigla cilj koji je jedan od preduvjeta dugoročne održivosti njenog poslovanja”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj