Erdogan: Azerbajdžan blizu ‘pobjede’ u Nagorno-Karabahu

Azerbajdžanska vojska blizu je pobjede nad armenskim snagama u spornom području Nagorno Karabahu, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a tu tvrdnju nemoguće je potvrditi iz neovisnog izvora.

“Ako Bog da, blizu smo pobjede. Neka im (Azerbajdžanu) Bog pomogne”, rekao je Erdogan u sredozemnom gradu Kahramanmarasu te dodao da je nešto ranije u subotu razgovarao sa svojim “bratom”, azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Turska je obećala pomoći većinski muslimanskom Azerbajdžanu svim sredstvima no odbacuje armenske tvrdnje da je izravno sudjelovala u borbama.

Armeniji, čini se, nedostaje potpora njezine tradicionalne saveznice Moskve u ratu za enklavu Nagorno Karabah koji je počeo 27. rujna i traje unatoč prekidima vatre koje su dogovarani uz pomoć Rusije i Sjedinjenih Država.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski Vladimir Putin ponovno su u subotu u telefonskom razgovoru inzistirali na “nužnosti prekida sukoba”.

Sukobi moraju prestati kako bi se vratili za pregovarački stol, rekla je Elizejska palača i ponovila da je glavni cilj “očuvati armensko stanovništvo na tom teritoriju i prekinuti patnje civilnog stanovništva”.

Azerbajdžanska vojska preuzela je nadzor nad još 16 sela u Nagorno Karabahu, ustvrdio je Alijev na Twitteru u subotu, a vlasti u Nagorno Karabahu priznale su gubitak tek malog dijela teritorija.

Nagorno Karabah u kojem su Armenci većinsko stanovništvo 1990-ih godina odcijepio se od Azerbajdžana nakon rata u kojemu je izginulo 30.000 ljudi, a stotine tisuća su raseljene.

Međutim, to područje Ujedinjeni narodi smatraju dijelom Azerbajdžana.

Nagorno Karabah nedavno je izvijestio da je ubijeno više od 1100 njegovih vojnika, a Azerbajdžan ne iznosi podatke o svojim vojnim žrtvama.

Komentiraj