Elon Musk: “Ako ne uspijete u Tesli, prijeđite u Apple”

Scott Olson, Getty Images

Uprkos nestrpljenju sa kojim se očekuje ‘Project Titan’, električni automobil na kojem kompanija Apple navodno radi, čini se da Elon Musk nije nimalo zainteresiran za novi projekt.

Direktor kompanije “Tesla Motors” nedavno je izjavio za njemački list “Handelsblat” kako su automobili znatno složeniji strojevi od mobilnih telefona i satova koje proizvodi Apple, tako da ovu kompaniju ne smatra konkurencijom. 

On je također poznatog giganta elektronske industrije nazvao ‘Teslinim grobljem’, punim njegovih bivših zaposlenih koji nisu uspjeli u “Tesli”. 

Sudeći prema LinkedIn-u, u poslednjih nekoliko mjeseci kompanija Apple zaposlila je inženjere s pozadinom u području dizajna baterija i motornih vozila, uključujući i one koji su radili u Tesli. 

Na pitanje za mišljenje o činjenici da je Apple zaposlio neke od najbitnijih Teslinih inženjera, Musk je odgovorio: “Angažirali su ljude koje smo mi otpustili. Mi uvijek u šali kažemo da je Apple ‘Teslino groblje’. Ako ne uspijete ovdje, prelazite raditi u Apple. Uopće se ne šalim.” 

Usprkos tome što rad na električnom automobilu smatra logičnim sljedećim Apple-ovim korakom, Musk smatra da ovi napori neće predstavljati nikakvu prijetnju “Tesli”. 

Na pitanje o Appleovim ambicijama u auto industriji, Musk je rekao: “Jeste li ikad malo detaljnije proučili Apple Watch? (Smijeh). Ne, ozbiljno, dobro je što se Apple kreće i ulaže u tom smijeru. Ali, automobili su znatno složeniji strojevi od pametnih telefona i satova. Ne možete otići u Foxconn, koji proizvodi uređaje poput iPad-a i iPhone-a, i reći da vam naprave automobil. Isto tako, nova olovka ili veći iPad nisu dovoljno relevantni da održe reputaciju Apple-a”.

Komentiraj