EKSKLUZIVNO: Dramatičan sastanak u Banskim dvorima pokazao da Plenković jednostavno nema snage riješiti plinsku krizu

Autor:

Marko Prpic, Boris Scitar/Vecernji list, Goran Kovacic/PIXSELL

Plenković k sebi pozvao šefa HEP-a Franu Barbarića i rekao mu da treba otići. Barbarić mu je uzvratio da to neće proći ako istodobno ne smijeni i Filipovića

Dva izvora bliska premijeru navode da je smjesta već u srijedu prijepodne, 26. srpnja, Plenković reterirao nakon što je čuo da bijesni Barbarić govori okolo da mogu ‘ako bude potrebno, kartati skupa sljedećih deset godina’. Plenković je također upozoren da ga i Davor Filipović u slučaju smjene planira optužiti da je glavni krivac za plinsku aferu. Plenković je tako s obje strane prisiljen da ne poduzima ništa

Hrvatski premijer Andrej Plenković iznenada je prošlog utorka, 25. srpnja, pozvao na sastanak predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića. Bio je to zadnji sastanak koji je Plenković toga dana održao u svom uredu u Banskim dvorima i koji je, po svemu sudeći, imao dramatičan utjecaj na ono što će Plenković tijekom proteklog tjedna nastaviti izjavljivati o epilogu plinske afere.

Barbarića je Plenković pozvao u Ured premijera u utorak u večernjim satima. Razgovarali su o posljedicama najnovije plinske afere. To je moguće bio jedan od sastanaka koji će imati dalekosežne posljedice po unutarnje odnose u HDZ-u, a svakako i po samog Andreja Plenkovića.

Plenković je Barbarića na sastanak pozvao s namjerom da oko plinske afere prelomi i napokon povuče neki konkretan potez. Barbariću je najavio da ga namjerava smijeniti, rekavši mu pojednostavljeno da bi on zbog plinske afere trebao otići. Ali zasad izgleda da nije uspio, jer je već sljedeće jutro u prijepodnevnim satima reterirao. Očito zbog toga jer to Barbarić nije dobro primio, što na samom sastanku nije vidljivo pokazivao.

Šef HEP-a Frane Barbarić je Plenkoviću na sastanku rekao da neće stvarati nikakve probleme ako je on kao premijer odlučio da trebaju otići i on i resorni ministar. FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Barbarić je Plenkoviću na tom sastanku odgovorio rekavši da neće stvarati nikakve probleme ako je kao premijer odlučio da trebaju otići i on i resorni ministar gospodarstva, ujedno i jedini član Skupštine HEP-a Davor Filipović. Ali mu je Barbarić rekao i to da nema namjeru mirno odstupiti ako je Plenković odlučio da bi Barbarić trebao otići, a Filipović ostati na svojoj funkciji praktički bez ikakvih posljedica. Barbarić je rekao Plenkoviću da to tako neće proći. Otkrila su sve to Nacionalu dva izvora bliska Uredu premijera i samom Plenkoviću. Dramatični su to detalji velike interne političke drame unutar HDZ-a, koja se proteklih dana odvijala unutar Ureda premijera Plenkovića. Bilo je tijekom prošlog tjedna i više drugih sastanaka održanih zbog najnovije plinske afere u Uredu premijera Andreja Plenkovića, ali dramatikom se među njima posebno ističe upravo razgovor koji je Plenković ondje u večernjim satima prošlog utorka vodio s Barbarićem.

I to zato jer se Barbarić nakon njega osjetio izdanim. Čim je napustio Ured premijera, Barbarić se razjario i počeo nazivati osobe koje smatra bliskima.

Priča o tom sastanku ubrzo se u vrhu HDZ-a proširila i rasplamsala poput podmetnutog ljetnog požara u Dalmaciji. Treći izvor blizak Uredu premijera za Nacional je izjavio kako na sastanku Barbarića i Plenkovića ipak nije bilo previše povišenih tonova, nego da se razgovor vodio uglavnom diplomatski i uljuđeno. Ali je i taj izvor naveo kako se Barbarić nakon sastanka doslovno razjario, te proširio glas o sadržaju sastanka među stranačkim krugovima koje doživljava sebi bliskima. U tim je razgovorima Barbarić bio rezolutan. Ispričao je kako ga je Plenković praktički izdao, kako se ne smatra odgovornim za izbijanje najnovije plinske afere, te kako će se obračunati i s Plenkovićem i s Filipovićem bude li samo on morao otići. Čak dva izvora bliska Plenkoviću tvrde kako je Barbarić upotrijebio vrlo znakovitu formulaciju i u dva razgovora koja je vodio nedugo nakon dramatičnog sastanka s Plenkovićem rekao sljedeće: „Ako bude potrebno, kartat ćemo zajedno sljedećih deset godina“. Drugim riječima, da će i on i Plenković zajedno u zatvor, odluči li on progovoriti o svemu što zna, odnosno o svemu što je radio po Plenkovićevim naputcima.

Barbarić je sebi bliskim osobama rekao i kako mu je potpuno svejedno što će se o svemu pisati u medijima. Jer će, ostane li na funkciji, ionako demantirati sve što se u tom kontekstu objavi.

Premijer Andrej Plenković pozvao je predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića na sastanak kako bi razgovarali o posljedicama najnovije plinske afere. FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Barbarić i Plenković diskutirali su i o samom Filipoviću. Barbarić je ponovio da je on Filipoviću i Plenkoviću slao dopise s upozorenjima da će se na tržištu pojaviti viškovi plina, te da će se morati prodavati ispod cijene. Ali Plenković mu je rekao kako bi bilo nezgodno ako bi smijenio Filipovića. Kao razlog je naveo nadolazeće parlamentarne izbore. Valjda jer bi to dodatno narušilo rejting HDZ-a uoči predizborne kampanje i samih izbora.

Izvor blizak Uredu premijera navodi kako je Plenković jednim dijelom ljut na Barbarića zato što je od početka lipnja, kada su se već počeli prodavati viškovi plina ispod cijene, Barbarić dva ili tri puta bio s njim na sastancima, a nije ga izrijekom izravno upozorio na to što se zbiva. Izvor blizak Plenkoviću navodi kako premijer smatra da mu je unatoč opsežnim dopisima upozorenja koje mu je slao, Barbarić svakako to morao dodatno naglasiti i ispričati, ali da to Barbarić nije napravio zato jer je bio prvenstveno fokusiran na svoj obračun s Filipovićem. O tomu taj izvor blizak Plenkoviću kaže:

„Plenković je s više strana informiran kako je upravo Filipović najveći krivac za izbijanje afere, ali ništa ne poduzima. Vrlo je izvjesno da još procesuira sve detalje i aspekte tih zbivanja, kao i da važe razmjere štete. Sasvim je sigurno i to da bi Barbarić sigurno dodatno upozorio Plenkovića na to što se sprema da je mogao naslutiti koje će razmjere ta afera poprimiti. Naročito da je bio svjestan sprege između Filipovića i Lovrinčevića s jedne i Nikole Grmoje i Zvonimira Troskota iz Mosta s druge strane. Barbarić sigurno ne bi imao nikakvih problema potpuno obraniti svoju poziciju da nije u problemu s bespravnom obnovom kuće na Hvaru. Što nije povezano s plinskom aferom, ali mu dramatično otežava položaj zbog loše poruke koju to šalje javnosti.“

Prema Plenkovićevu planu, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović trebao je nakon plinske afere ostati na svojoj funkciji praktički bez ikakvih posljedica, iako je mjesecima, zajedno s Plenkovićem, ignorirao službene dopise i upozorenja da će doći do ogromnih viškova plina. FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon tog dramatičnog razgovora s Barbarićem u Vladi, već sljedeće jutro, odmah tijekom prijepodneva, Plenković je ponovo telefonski kontaktirao Barbarića. Upitao ga je zašto je sinoćnji razgovor tako loše primio, da to još ništa ne znači, te da još ništa nije odlučio. Izvor blizak Plenkoviću navodi kako je premijer promijenio retoriku po svemu sudeći zato jer je počeo primati pozive većeg broja utjecajnih ljudi kojima bi Barbarićeva smjena loše pala iz više razloga.

Plenkovića su, među ostalim, počeli nazivati oni pojedinci iz HDZ-a kojima, diplomatski rečeno, Filipović sigurno ne bi nedostajao. Koji Filipovića smatraju nedoraslim funkciji koju obnaša, koji ga doslovno pogrdno nazivaju neviđenim idiotom i budalom, te ga trpe samo zbog Plenkovića i doista im nije jasno što Plenković vidi u njemu. Neki od njih se Filipoviću sve otvorenije i podsmjehuju. Štoviše, zbog Filipovićeva neobično bliskog odnosa i spletki koje zajedno proizvodi sa svojim specijalnim savjetnikom Juricom Lovrinčevićem, ministra su u jednom dijelu HDZ-a počeli nazivati Rodney, a Lovrinčevića Del Boy, jednog po smušenom, drugog po prepredenom junaku slavne britanske humoristične serije Mućke.

Ti izvori smatraju da Barbarić ima puno veći utjecaj unutar HDZ-a, te da se u tom pogledu Filipović s njime ne može uspoređivati. Kao i da su deplasirane procjene da bi na toj razini Filipovićeva smjena i degradacija unutar stranke značajnije poremetila odnose snaga i izglede stranke za uspjeh na sljedećim izborima. U tim stranačkim krugovima sve je raširenije uvjerenje da Filipović s nečim Plenkovića drži u šaci, te da se ovaj zato pravi da ne vidi da je Filipović najodgovorniji za izbijanje najnovije plinske afere.

Izvor blizak Barbariću navodi kako on ima podršku i u moćnim poslovnim krugovima, koje je na razne načine zadužio za vrijeme svog sada već dugogodišnjeg mandata na čelu HEP-a. Taj izvor kaže da su i ti pojedinci počeli nazivati Plenkovića, te da su ti pozivi razumljivi, jer bi Barbarićev odlazak doveo do ozbiljnih preslagivanja zona utjecaja u hrvatskom energetskom sektoru. A među tim pojedincima svakako ima i onih koji su na razne načine bliski premijeru, a moguće su i zadužili Plenkovića.

Barbarić i Plenković diskutirali su i o Filipoviću. Plenković je rekao kako bi bilo nezgodno ako bi smijenio Filipovića. Kao razlog je naveo nadolazeće parlamentarne izbore

Neki od njih Barbarića su savjetovali da se ležerno ljetno odjene, raskopča lanenu košulju, obuje mokasinke i pojavi se u Plenkovićevom društvu na ATP teniskom turniru u Umagu. Kako bi pokazao da je među njima situacija najnormalnija.

S druge strane, Plenković je tijekom proteklog tjedna upozoren kako je ministar gospodarstva Davor Filipović većem broju svojih suradnika ispričao kako je spreman svaliti krivnju na Plenkovića za izbijanje najnovije plinske afere, pomisli li ga Plenković smijeniti.

Prema navodima izvora bliskog Vladi i Uredu premijera, koji o tome ima neposredna saznanja, Filipović je ispričao kako može dokumentirano dokazati da je Plenkovića emailom upozorio da bi se na tržištu mogli pojaviti viškovi plina. Radi se o emailu za koji Filipović tvrdi da ga je poslao u Ured premijera tijekom travnja nakon još jednog dopisa koji je primio od Frane Barbarića.

Sasvim precizno, Filipović je sebi bliskim osobama ispričao da je spomenuti email poslao Dubravki Vlašić Pleše. Ona je po izbijanju rata u Ukrajini, također kao osoba od velikog Plenkovićeva povjerenja, imenovana u Krizni tim odgovoran za provedbu Plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom.

Iako dotad nije bila upoznata s poslovanjem neke energetske kompanije, ona je nešto ranije bila odabrana i kao jedna od rijetkih Plenkovićevih osoba od povjerenja koje imaju pristup izvješću konzultantske kuće Lazard o poslovanju Ine, koje je poznato tek uskom krugu premijerovih najpouzdanijih suradnika i ljudi od povjerenja, odnosno dokumentu koji bi trebao odrediti budućnost jedne od najvažnijih strateških kompanija u Hrvatskoj.

Plenković je ljut na Barbarića, tvrdi izvor blizak Uredu premijera, jer je od početka lipnja, kada su se počeli prodavati viškovi plina, Barbarić dva ili tri puta bio s njim na sastancima, a nije mu ništa rekao

Pravnica po struci, Dubravka Vlašić Pleše je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova načelnica Sektora za europsko pravo. S premijerom Plenkovićem surađivala je u vrijeme dok je on bio državni tajnik za europske integracije od 2010. do 2011. godine. Ona je tada bila ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodba pravnom sustavu EU-a i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u MVEP-u. Kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost u listopadu 2016., angažirao je Dubravku Vlašić Pleše kao savjetnicu. Njezino se ime još u svibnju 2018. pojavilo na popisu osoba indirektno povezanih s aferom Hotmail koja je razotkrila povezanost bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić s aferom Agrokor i kreiranjem zakona nazvanog lex Agrokor. Dubravka Vlašić Pleše je bila jedna od osoba kojoj su prosljeđivane poruke SMS-a koje su razmjenjivali članovi neformalne grupe Borg, koji su sudjelovali u kreiranju lex Agrokora. U Krizni tim odgovoran za provedbu plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom u travnju 2022. imenovana je ukazom premijera kao predstavnica Ureda premijera.

Upravno njoj je Filipović poslao email u kojem je, kako se tvrdi, napomenuo kako bi trebalo mijenjati sadržaj Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

I Odluka Vlade o obvezi HEP-a da napuni skladište u Okoliju, kao i Uredba kojom se INA i HEP obvezuju na proizvodnju, odnosno kupovinu plina po fiksnoj cijeni, trajali su do 31. ožujka 2023.

Iako se u međuvremenu tržište plina u Europi u 2023. stabiliziralo i nije bilo smisla nastaviti s kriznim mjerama, Plenković je prema Ministarstvu gospodarstva spustio svoju odluku po kojoj je Vlada 30. ožujka 2023., ovaj put za ogrjevnu sezonu 23/24., donijela novu odluku – zapravo je produžila važenje stare o obvezi HEP-a da uskladišti 270,83 milijuna kubnih metara plina u Okoliju. U to vrijeme skladište je već puno plinom nabavljenim tijekom 2022. godine.

Filipović je ispričao kako može dokumentirano dokazati da je Plenkovića e-mailom upozorio da bi se na tržištu mogli pojaviti viškovi plina. Filipović tvrdi da je taj e-mail poslao u Ured premijera

Istodobno se, također i zato jer je skladište puno HEP-ovog plina, tom odlukom ujedno ostalim zakupcima onemogućio pristup skladištu plina Okoli sve do 30. ožujka 2024.

Osim toga, Plenković i Filipović produžili su obvezu HEP-a da kupi sav plin koji INA proizvede po fiksnoj cijeni od 47,6 eura/MWh i to u situaciji kad je cijena na tržištu 35 eura/MWh.

Kako je sezona grijanja završila, plin se manje trošio u cijeloj Europi, a skladište Okoli je puno, ovim odlukama Plenković i Filipović su izravno izazvali poremećaj i višak plina na tržištu kojeg HEP nema gdje potrošiti ni skladištiti pa se morao prodati na tržištu, na kojem cijena plina ionako pada još od jeseni 2022. godine.

Nedugo potom Filipović je ipak poslao i spomenuti email upozorenja Dubravki Vlašić Pleše u Ured premijera da bi se ta Uredba trebala mijenjati. Izgleda da sada Filipović namjerava iskoristiti taj email kako bi također pokušao zaprijetiti Plenkoviću da ga ne smjenjuje.

Filipović ga je poslao nedugo nakon što je Frane Barbarić Filipoviću poslao dopis od 5. travnja pod brojem M128/23MB. Taj dopis nije poslan na znanje Plenkoviću, nego državnom tajniku u Ministarstvu gospodarstva Ivi Milatiću.

Ministar Filipović je bliskim osobama ispričao da je spomenuti e-mail poslao Dubravki Vlašić Pleše, bliskoj Plenkovićevoj suradnici. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Taj dopis završava ovako:

„…Obzirom na znatno veću količinu plina koju Ina predaje HEP-u u odnosu na količinu plina koju HEP isporučuje kupcima, krajem travnja 2023. očekuje se zapunjavanje slobodnih kapaciteta PSP kojima raspolaže HEP te plin više neće biti moguće zbrinuti u PSP. Po zapunjenju slobodnih skladišnih kapaciteta HEP će viškove plina nastale provedbom Uredbe koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina.“

Izvor blizak Filipoviću navodi kako je spomenuti email upozorenja ministar gospodarstva poslao Dubravki Vlašić Pleše, a ne njemu osobno. Kao i da se radi o jednokratnom neformalnom upozorenju koje nije pretvorio ni u kakvu službenu inicijativu za promjenom Uredbe. Plenković je također zatražio da vidi o kakvom se emailu zapravo radi, jer ga po svemu sudeći od Dubravke Vlašić Pleše nije dobio na uvid.

Pa je Plenković, kako navodi njemu blizak izvor, bio prilično frustriran kada je čuo za to upozorenje, jer smatra da ga je Filipović, baš kao i Barbarić, trebao puno ozbiljnije upozoriti na to što se sprema. Sada obojica počinju koristiti oštru retoriku i najavljuju da bi se mogli obračunati s Plenkovićem bude li ih premijer odlučio smijeniti. To je po svemu sudeći pravi razlog zašto je prije nekoliko dana Plenković izjavio da nikakav konačni zaključak o odgovornosti za najnoviju plinsku aferu neće biti donesen niti sutra, niti prekosutra, nego će se na epilog tog slučaja čekati još neko vrijeme.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.