EKSKLUZIVNO: Bez Plenkovića i Janice Kostelić Bandić ne može iseliti hipodrom kako je naumio

Kako je zagrebački hipodrom povezan s Bandićevim udarom na Vladu i vulgarnim zahtjevom za smjenom ministrice Divjak

Za realizaciju megalomanskog projekta Zagreb City na mjestu Hipodroma po Bandićevu receptu, Plenković ga treba proglasiti posebnim državnim interesom ili ga mora odobriti Državni ured za sport Janice Kostelić, ali Bandić to još nije ni zatražio

Hrvatski premijer Andrej Plenković imat će zadnju riječ kad su u pitanju sve nervoznije namjere zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da realizira megalomanski projekt Zagreb City, prigodno nazvan Manhattan na Savi. To se može zaključiti prema stavu Plenkovićeve administracije koji je službeno poslan Nacionalu tijekom ponedjeljka.

RIJEČ JE O INDIKATIVNOM dopisu Središnjeg državnog ureda za sport, koji pomaže razumjeti i zašto je Bandić tijekom proteklog tjedna, nakon potopa na izborima za Europski parlament, započeo seriju naoko nepovezanih političkih pritisaka – prvo na ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, a zapravo suštinski na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

U studenome 2016. Središnji državni ured za sport dobio je zasebno samostalno mjesto u državnoj administraciji. Dotad je funkcionirao u okviru Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na njegovo čelo na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je imenovala najbolju hrvatsku skijašicu svih vremena Janicu Kostelić. Ona je tako postala prva državna tajnica tog ureda i formalno ga vodi i danas, iako je zapravo na porodiljnom dopustu. Taj ured osnovan je iz više razloga – radi održanja kvalitete i unaprjeđenja hrvatskog sporta te poboljšanja uvjeta za bavljenje sportom i sportskim djelatnostima. Među glavnim zadaćama mu je izrada dugoročne strategije sportskog razvoja, ali i ulaganje u veći broj malih sportskih objekata, poticanje sporta u službi zdravlja, kao i osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim sportašima.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

UPRAVO ZBOG POTONJEG SREDIŠNJI DRŽAVNI URED za sport mogao bi se prometnuti u ključnu početnu adresu koja će odrediti sudbinu projekta Zagreb City zbog kojeg je Bandić naredio iseljavanje Zagrebačkog hipodroma, što je izazvalo prvo nevjericu, a potom bijes i proteste većeg broja aktera s političke scene, zaljubljenika u konjički sport i građana koji su tijekom vikenda organizirali i prosvjed protiv Bandićevih namjera.

Svi oni tvrde da je taj projekt najavljen bez ikakvih adekvatnih priprema, stručnih ispitivanja i zakonske podloge, ali i bez da je zaljubljenicima u konjički sport ponuđena adekvatna alternativa. A upravo to propisuje Zakon o sportu u članku 68 koji kaže da se prenamijeniti površinu planiranu za javnu sportsku građevinu, ukloniti ili prenamijeniti javnu sportsku građevinu za namjene koje nisu sportske djelatnosti, može samo uz suglasnost Središnjeg državnog ureda za šport, na temelju prethodnog mišljenja sportske zajednice na čijem se području nalazi sportska građevina.

Takva suglasnost ne može se izdati u sljedećim slučajevima: ako jedinica lokalne, odnosno regionalne (područne) samouprave nije planirala odgovarajuću zamjensku površinu i ako investitori prenamjene javne sportske građevine, odnosno vlasnik javne sportske građevine koja se uklanja ne preuzme obvezu i osigura uvjete izgradnje odgovarajuće zamjenske javne sportske građevine.

PREDSJEDNIK JEDNE POLITIČKE STRANKE koja podržava vladajuću koaliciju izjavio je za Nacional da mu je Bandić još uoči izbora za Europski parlament najavio da će započeti ‘drmati koaliciju’

Središnji državni ured za sport poslao je Nacionalu pismeno očitovanje u kojem se navodi da oni do ponedjeljka nisu zaprimili zahtjev za suglasnost za prenamjenu navedene javne sportske građevine. U dopisu stoji: „Nastavno na navedeno, ako je planirana prenamjena spomenute sportske građevine za namjene koje nisu sportske djelatnosti, vjerujemo da će Grad Zagreb poštovati obvezu iz članka 68. Zakona o sportu te na temelju prethodnog mišljenja Sportskog saveza Grada Zagreba dostaviti zahtjev za suglasnost za prenamjenu. Zaključno, napominjemo da Sportska inspekcija provodi nadzor nad fizičkim i pravnim osobama u sustavu sporta temeljem Zakona o sportskoj inspekciji te nije ovlaštena provoditi inspekcijski nadzor nad zakonitošću odluka tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave.“

Drugim riječima, Bandić je započeo veliku operaciju bez da je ispunio osnovni preduvjet za njenu realizaciju, koji propisuje Zakon o sportu. U istom članku tog zakona nalazi se i dio u kojem se istodobno nudi moguće objašnjenje zašto to nije učinio. U tom članku stoji da se iznimno od netom spomenutih uvjeta, suglasnost za prenamjenu može dati samo ako se radi o građevini od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Odnosno ako vlada premijera Plenkovića odluči Bandićevu megalomansku fiksaciju za koju još ne postoje ni podloga unutar GUP-a, adekvatna transparentno napravljena istraživanja njegove opravdanosti ni brojni drugi preduvjeti, proglasiti projektom od posebnog nacionalnog interesa.

ZANIMLJIVO JE DA JE SREDIŠNJI DRŽAVNI URED za sport sve do konca 2016. bio u okviru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Pa je sukladno tomu i u Zakonu o sportu navedeno da o zahtjevima za prenamjenu sportskih objekata odlučuje resorno ministarstvo. A da taj ured nije izdvojen kao samostalno tijelo, o sudbini tog zahtjeva odlučivala bi ministrica Blaženka Divjak. Upravo je gotovo vulgarnim napadom na nju Bandić i počeo privlačiti pozornost nakon debakla svoje liste na izborima za Europski parlament. Nominalno, Bandić to radi zbog navodnih nesuglasica oko financiranja dijela školskih udžbenika.

Predsjednik jedne političke stranke koja podržava vladajuću koaliciju izjavio je za Nacional da mu je Bandić još uoči izbora za Europski parlament najavio da će započeti „drmati koaliciju“. Isti taj izvor to je ponovio i na sjednici koalicijskih članova prošloga tjedna u zgradi Vlade.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prema uvjerenju drugog visokog političkog izvora, Bandićev manevar svodi se na sljedeće: „Započeo je tražiti smjenu ministrice Blaženke Divjak i začinjava to vulgarnim ispadima samo kako bi na koncu Plenkovića pritisnuo da mu omogući realizaciju megalomanskog projekta Zagreb City, popularno nazvanog Manhattan na Savi. Na pomolu je tipičan Bandićev pokušaj političke iznude, odnosno vezane trgovine. Scenarij je jasan, samo mu Plenković može omogućiti ubrzanu selidbu Zagrebačkog hipodroma bez uvjeta koje propisuje zakon. Osjetio je Plenkovićevu slabost jer je premijer također uzdrman nakon izbora za Europski parlament pa sada Bandić svoj debakl na istim izborima prekriva s puno buke, divljanja i tipične političke trgovine na štetu građana. A Plenković bi mu tu trebao poslužiti kao kišobran, koji će u inicijalnoj fazi omogućiti početak nasilne provedbe jednog od kontroverznijih zahvata u zagrebački urbani i arhitektonski prostor. Bandić ga, ukratko, želi potpuno uvaljati u vlastito političko blato.“

ISTODOBNO, BANDIĆU LOJALNI SURADNICI vrše nevjerojatan pritisak na arhitektonske stručnjake zaposlene pri gradskim vlastima, kako bi svojim profesionalnim integritetom osigurali privid da su nove zamišljene promjene GUP-a smislene i utemeljene. A oni to odbijaju učiniti iz više razloga. Prema tvrdnjama izvora bliskih gradskim vlastima, Zagrebački hipodrom i građevinski zahvati poput tzv. Milerova brijega perjanice su onoga što se mimo arhitektonske struke namjerava na silu progurati u novi GUP.

To su obrisi kompleksnog konteksta u kojem Bandić nastoji pritisnuti premijera Plenkovića. Međutim, ured pod Plenkovićevom kontrolom nadležan je Bandiću izdati dopuštenje za preseljenje Hipodroma.

Bandić je još u siječnju najavio pismo Plenkoviću u kojem od njega traži podršku za pet po njemu prioritetnih projekata za budućnost Zagreba, kojima nominalno želi unaprijediti život građana hrvatske metropole. Među njima su Imunološki zavod, dječja bolnica, 60 niskopodnih tramvaja, tračnička veza sa zračnom lukom i projekt Zagreb na Savi, odnosno Zagreb City. Upravo u ponedjeljak Bandić je prisustvovao potpisivanju ugovora koji su s jedne strane potpisali resorni ministar Oleg Butković, direktorica ZET-a Ljuba Žgela i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric. Riječ je o projektu modernizacije tramvajske infrastrukture vrijednom 210 milijuna kuna.

Prema tome, može se tvrditi da Vlada ima sluha za neke od Bandićevih prioriteta. Drugo je pitanje koju će razinu senzibiliteta Plenković pokazati za projekt Zagreb City, naročito u svjetlu žestokih i opravdanih reakcija većeg broja građana i političara koji upozoravaju na njegove sve očitije kriminalne aspekte.

ZASAD JE SITUACIJA POSVE JASNA: namjerava li iseliti Hipodrom, Grad Zagreb dužan je osigurati zamjensku lokaciju i na njoj izgraditi odgovarajuće sportske objekte u koje će se korisnici Hipodroma preseliti. No Bandić je u medijima već u nekoliko navrata javno kazao da mu ne pada na pamet tražiti zamjenski prostor za Hipodrom, a još manje graditi nove štale i jahače hale, te je sugerirao vlasnicima konja da sami potraže smještaj za svoje ljubimce. Isto to je prošloga tjedna Jutarnjem listu potvrdila i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, koja je kazala da „u Zagrebu i okolici ima dovoljno privatno sagrađenih objekata koji mogu zadovoljiti potrebe konjičkog sporta“ te da Grad nema namjeru s četiri milijuna kuna iz proračuna financirati hobi dijela Zagrepčana.

Drugim riječima, Bandić vlasnike nastoji prisiliti da konje presele u privatne štale u okolici Zagreba, a pritom je pročelnica Mirka Jozić Jutarnjem listu kazala da će Grad tražiti precizne podatke od Hrvatskog olimpijskog odbora i Zagrebačkog konjičkog saveza kako bi se točno utvrdilo koliki broj konja, od njih oko 150 koliko ih je u ovom trenutku smješteno na prostoru Hipodroma, ima status kategoriziranih sportaša, a koliko grla vlasnici drže iz hobija. Objasnila je da će Grad raspisati javni natječaj na koji će se moći javiti privatni vlasnici štala i jahališta koji imaju kapacitet za smještaj konja i koji su spremni preuzeti određeni broj sportskih konja, a Grad će potom, dodala je, iz svojeg proračuna svim sportašima i njihovim konjima sufinancirati smještaj i osigurati uvjete za trening. Gradski se novac tako će se preliti u džepove odabranih vlasnika štala i jahališta. Gradonačelnik nikada nije konkretno odgovorio na pitanje zašto je Grad voljan godinama plaćati troškove smještaja konja po privatnim štalama, a nije voljan taj novac utrošiti u izgradnju novog hipodroma, za koji bi se, kaže Mladen Brezić, predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza, moglo osigurati gradsko zemljište ili pak ono u vlasništvu države.

MLADEN BREZIĆ, PREDSJEDNIK ZAGREBAČKOG KONJIČKOG SAVEZA | PHOTO: Saša Zinaja

RJEŠAVANJE PROBLEMA UPRAVO na taj način ne bi bilo prvo takvo koje je Grad proveo u sličnim situacijama. Naime, Grad Zagreb je 2017. godine s atraktivne lokacije u Središću iselio Baseball klub Zagreb, koji je taj prostor koristio punih 35 godina, kako bi se na tom mjestu izgradila Međunarodna američka škola (American International School of Zagreb). Klub je iseljen, ali su mu Bandić i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić obećali da će dobiti zamjensku lokaciju uz obližnje jezero Bundek, na kojem će im Grad o svojem trošku izgraditi svu potrebnu infrastrukturu. Najavljeni teren na Bundeku još nije izgrađen, no Baseball klub Zagreb, dok čeka obećano igralište, koristi zamjensko na Jarunu. Pa ako mogu oni, zašto ne može i Hipodrom, pita se predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza Mladen Brezić s kojim je Nacional razgovarao. „Tražimo od Grada da poštuje zakon! Osigurajte nam zamjensku lokaciju i potrebnu infrastrukturu i mi ćemo se iseliti!“ rekao je Brezić.

Informacija koja je Nacionalu neslužbeno potvrđena iz izvora vrlo bliskih Gradskoj upravi, upozorava da bi se iza čitave priče oko prenamjene prostora Hipodroma mogla kriti i ozbiljna protuzakonita aktivnost. Naime, na pritisak i na zahtjev Bandića, Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba, na čijem je čelu Ivica Rovis, načinio je prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba koji bi, između ostaloga, trebao stvoriti temelje i za projekt Zagreb City. Taj bi prijedlog trebao dobiti zeleno svjetlo Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

BANDIĆU LOJALNI SURADNICI vrše nevjerojatan pritisak na arhitekte zaposlene pri gradskim vlastima, kako bi svojim profesionalnim integritetom pokrili neodržive, gotovo sulude promjene GUP-a

No čini se da gradski arhitekti i urbanisti ne prihvaćaju sugestije Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba. I ne samo da ih ne prihvaćaju, već ih smatraju i vrlo opasnim presedanom u potpunom sukobu s pravilima arhitektonske i građevinske struke, koji može nanijeti goleme štete gradu i koji, štoviše, u nekim segmentima može biti opasan za živote građana Zagreba. To svoje stajalište u pismenom su obliku uputili i na nadležne gradske adrese, odnosno preko njih gradonačelniku Bandiću. Arhitekti Gradskog ureda za prostorno uređenje, kako je potvrđeno Nacionalu, odbili su odobriti brojne sugestije Zavoda za prostorno uređenje za izmjenu GUP-a, nakon čega žive pod konstantnim pritiskom i strahom od prijetnji otkazima. Uz to, dodatnu sumnju bude i tvrdnje da će gradske strukture nastojati pod svaku cijenu izbjeći drugu javnu raspravu o predloženim izmjenama GUP-a, čime bi se, ako se to obistini, također eklatantno prekršio zakon.

Nacional je dobio na uvid i odgovor koji je iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada krajem svibnja ove godine stigao na adresu jednog člana Zagrebačkog konjičkog saveza, koji je od njih zatražio da mu objasne status Hipodroma. U pismu se navodi da je „prostor Hipodroma sukladno odredbama članka 54. Odluke određen kao posebno vrijedan dio prirode – krajobraz“. „Predmetni prostor se prema kartografskom prikazu 1. nalazi u zoni športsko-rekreacijske namjene – sport s gradnjom (R1), dok se prema kartografskom prikazu (4a) nalazi u zoni ‘Zaštita i uređenje cjelovitih kompleksa (1.8.), članak 65. Odluke, u kojem je iznimno za gradnju i uređenje prostora Hipodroma određena obvezna prethodna izrada krajobrazne studije. Programom gradskog projekta Zagrebački velesajam je određeno da se prostor Hipodroma nalazi u obuhvatu utjecajnog područja gradskog projekta Zagrebački velesajam i određen je kao prostor rekreacijskog centra Bundek, tzv. Savski park“, stoji u odgovoru Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Drugim riječima, prema svim aktualnim gradskim planovima Hipodrom je dio rekreacijskog parka Bundek i njegova prenamjena ne može se izvršiti bez prethodno izrađene krajobrazne studije. A takve studije nema. Štoviše, nitko nije vidio ni konkretne nacrte projekta Zagreb City.

ZAMOLILI SMO I URED GRADONAČELNIKA da nam precizira u kojoj je fazi donošenje Gradskog urbanističkog plana (GUP) koji bi trebao stvoriti temelje za realizaciju projekta Zagreb City te vrši li se pritisak na djelatnike Gradskog ureda za prostorno uređenje, ali ostali smo uskraćeni za odgovor.


‘I Pariz ima hipodrom u širem središtu grada’

Mladen Brezić kaže da je Hipodrom na sadašnjoj lokaciji izgrađen prije 70-ak godina, zahvaljujući najviše angažmanu Drage Hafnera, zaljubljenika u konje i kasački sport koji je s početka 20. stoljeća osvajao brojne medalje i pobjeđivao na elitnim natjecanjima u Beču. „Hipodrom je povijesna i kulturološka vrijednost Zagreba koju ne bismo smjeli samo tako odbaciti. Trebate znati da svaki veći grad u Europi u širem centru ima slične hipodrome i čuva ih i štiti kao posebne gradske vrijednosti. Svi hipodromi svijeta nalaze se u gradovima, blizu ljudi. Pariz u svojem širem središtu ima jedno od najpoznatijih svjetskih trkališta Longchamp i ljubomorno ga čuva kao vrijednu gradsku atrakciju koja na godinu privuče desetke tisuća zaljubljenika u konjske utrke“, kaže naš sugovornik. Brezić je Nacionalu objasnio da je krajem 90-ih godina Zagrebački konjički savez s Gradskom upravom, na čijem je čelu tada bila Marina Matulović Dropulić, dogovorio izgradnju novog, suvremenog hipodroma na istoj lokaciji. Grad je u tu svrhu raspisao natječaj na koji se javila jedna francuska tvrtka koja je imala odličan projekt privlačenja ne samo hrvatskih, nego i svjetskih trkača i kasača kojima bi unaprijedila taj sport, ishođene su lokacijske dozvole i sve je bilo spremno za početak radova. No kratko nakon toga na lokalnim izborima 2000. godine pobjedu odnosi Milan Bandić i projekt je naprosto ugašen.

No posebno je zanimljiva priča o načinu na koji je propao projekt francuskog investitora. Naime, sve do 2002. godine vlasnik Hipodroma bilo je Konjičko društvo Zagreb, koje je u međuvremenu završilo u stečaju, no te je godine odlukom Gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem vlasništvo oduzeto KDZ-u i prostor je prešao u vlasništvo Grada. Zanimljiv je i način na koji je preuzimanje izvedeno, o čemu je Brezić rekao: „Gradonačelnik Bandić je vrlo spretno izlobirao unutar Izvršnog odbora KDZ-a da se promijeni predsjednik Društva pa je tadašnji predsjednik Žarko Peša smijenjen, a na njegovo je mjesto došao Mladen Gvajec, čiji je punac Stjepan Galić tada bio direktor katastra Grada Zagreba. Novi je predsjednik vrlo brzo, s Izvršnim odborom, donio odluku o prepuštanju Hipodroma Gradu, a koliko znam skupština Društva nikada nije potvrdila, pa je upitno je li ta odluka valjana. No bez obzira na to, Stjepan Galić je brzopotezno proveo odluku o upisu novog vlasnika Hipodroma u katastarske knjige. Novi je vlasnik odmah donio odluku o poništavanju natječaja – a podsjetimo, lokacijske dozvole za novi hipodrom već su bile izdane – i francuski je investitor praktički otjeran s projekta.“ Iz svega navedenog vidljivo je da je gradonačelnik Bandić od samih početaka svojeg mandata i te kako bio svjestan vrijednosti prostora na kojem se nalazi Hipodrom i da ga je, ne birajući sredstva, odlučio pod svaku cijenu zadržati u svojim rukama. A pravi će investitori, znao je, prije ili kasnije doći. Ili će ih on sam potražiti.

„Možemo razumjeti da se u jednom trenutku moramo iseliti odavde, jer je to interes Grada, no ne možemo prihvatiti namjeru Grada i gradonačelnika da nas definitivno uništi i zatre sve ono što je tu stvarano više od 70 godina. Pa ako već moramo otići, samo tražimo da Grad poštuje zakon i osigura nam zamjensku lokaciju. Čuli smo da u Brezovici pokraj Zagreba postoji jedna lokacija koja bi nam mogla odgovarati. Pa idemo onda sjesti s predstavnicima Grada za stol i razgovarati. Naći ćemo neko rješenje. Ako je navodni arapski investitor spreman uložiti u projekt Zagreb City stotine milijuna dolara, zašto je problem da nam se podmiri trošak izgradnje novog hipodroma na nekoj drugoj lokaciji? Uostalom, Grad na to obvezuje zakon. Situacija u kojoj nas se bez ikakvog prethodnog razgovora tjera da u roku od par mjeseci sami nalazimo rješenje za smještaj konja i da u ekstremno kratkom roku, do kraja godine, ispraznimo Hipodrom, naprosto je neprihvatljiva, a u krajnjem slučaju i protuzakonita!“ kategorički tvrdi Brezić.

On je kazao da im je odluku gradonačelnika Bandića o iseljavanju prenio pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade Milan Pavelić. „Tada nam je rečeno da se možemo iseliti u privatnu štalu u Čehima pokraj Zagreba, koja je u vlasništvu Gorana Golubičeka, te da će nam Grad sufinancirati smještaj za sportske konje. No ništa konkretnoga ni pisanoga nismo dobili i ta su obećanja samo usmene prirode“, dodao je Brezić.

Na dan kad smo razgovarali s Brezićem na Hipodromu se okupilo oko tisuću Zagrepčana kako bi protestom izrazili svoje neslaganje s najavom iseljenja konjičkih klubova s toga prostora. Brezić je najavio da će puno više ljudi iz cijele Hrvatske, s konjima, stići u Zagreb pružiti podršku klubovima kako bi spriječili pokušaj nasilne deložacije Hipodroma krajem godine. Podsjetio je na to da je i sam Bandić vrlo često posjećivao Hipodrom, dolazio je na utrke i često se družio s konjima, o čemu svjedoče stotine fotografija. „Svojedobno nam je sam gradonačelnik kazao da, dok je on na toj funkciji, nijedan milimetar zemljišta neće biti oduzet Hipodromu. Od nekadašnjeg zaštitnika Bandić se preko noći prometnuo u našeg grobara!“ ogorčen je Brezić. Na pitanje zašto gradonačelnik Bandić toliko žuri s iseljavanjem Hipodroma i zašto je klubovima i vlasnicima konja dao tako kratak rok da nađu novi smještaj za svoja grla kad projekt Zagreb City još uvijek nije unesen ni u Generalni urbanistički plan Zagreba, Brezić sliježe ramenima i ironično se smješka.

Komentiraj

Source:BERISLAV JELINIĆ I SANDRA CARIĆ HERCEG
nacional banner
nacional banner