Ekonomski stručnjak: “Sad se vidi da nema pomoći iz Europske unije, priča je gotova”

Ekonomski stručnjak Guste Santini u utorak je u emisiji HTV-a ‘Studio 4’ govorio o porezu u Hrvatskoj i gospodarskoj krizi koja je uzrokovana pandemijom.

Santini je istaknuo da je teško utvrditi poreznu presiju, jer postoje pozitivni i negativni porezi, a kao primjer negativnih poreza naveo je aktualne subvencije tvrtkama pogođenima krizom izazvanom koronavirusom.

“Ovo što je vlada premijera Plenkovića subvencionirala plaće da bi radnici bili nezaposleni na radnome mjestu, što je za ekonomiju vrlo dragocjena mjera koju će trebati izučavati, pokazat će se kako baš i nije bila previše smislena”, kazao je te istaknuo da nitko ne može reći kolika je porezna presija u Hrvatskoj.

“Ako imate fiksirani tečaj, onda nemate slobodu u ekonomskoj politici, nemate slobodu u monetarnoj politici i nemate slobodu u poreznoj politici”, rekao je te dodao kako će o aktualnoj krizi uzrokovanoj pandemijom pričati oni koji prežive, a smatra da će takvih biti malo.

“Kriva je bila informacija koja je rekla da smo za ovu krizu bili spremniji nego za financijsku krizu 2008. Sad se vidi da nema pomoći iz Europske unije, priča je gotova”, istaknuo je.

Komentiraj