Đulabić: “Vrijeme je da se lokalni mandati ograniče”

Autor:

Photo: N1

Izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost zagrebačkog Pravnog fakulteta Vedran Đulabić u srijedu je komentirao političke afere u Hrvatskoj, nekontroli lokalne vlasti i drugim strukturalnim problemima u državi.

Optužnice i više nisu moj problem

Komentirao je izjavu premijera da ministri više nisu njegov problem jer nisu više u Vladi.

“Tu se radi o elementarnom nedostatku političke odgovornosti. Već odavno ne znam što se mora dogoditi da bi kod nas političar podnio ostavku ili da bi došlo do izvanrednih izbora, što je najnormalnija stvar”, izjavio je.

Veliki alarm za normalnu zemlju

Osvrnuo se i na veliki problem kad se u šest godina promijeni 17 ministara zbog ozbiljnih korupcijskih afera.

“Od 20, vama 17 ode zbog korupcije, to je alarm znate koliki. Za svaku normalnu zemlju to bi bio ogroman alarm. Mi smo već zaboravili afere. Svake godine isplivavaju ogromne afere i te cifre su sve veće, nas više ne šokira ni nestala milijarda. To pokazuje koliko smo nezrela demokracija. Politička odgovornost traži visoko razvijene demokratske mehanizme”, ustvrdio je.

Plenković u svojoj reakciji na pitanje o ministrima pokazao opću relativizaciju

“Kao zašto me to uopće pitate, ja nemam ništa s tim, koja četiri ministra? Skoro da je rekao, ja te ljude uopće ne poznajem. To je s njegove strane jasno, gasi vatru na taj način. Rejting pokazuje da HDZ dobro stoji. Građani to očito ne vide kao veliki problem. Odnosno vidi na izlaznosti. Apatija i iseljavanje građana pokazuju sliku građana prema političarima”, pojašnjava za N1.

Problem lokalnih šerifa

Đulabić je rekao da je ovaj slučaj simptomatičan jer otvara nekoliko vrlo važnih pitanja o sistemskom uređenju lokalne samouprave u RH. “Taj gospodin je bio načelnik od 1993. do 2021. u kontinuitetu. Nakon nekog vremena se političar opusti jer stječe dojam da je on božanstvo na lokalnoj razini. Općina ima 4000 stanovnika, postavlja se pitanje treba li ona uopće imati profesionalnog načelnika jer u takvoj općini nemate što raditi 8 sati. Nema ograničenja mandata. Sazrelo je vrijeme da se ti lokalni mandati ograniče”, rekao je Đulabić misleći pri tome na slučaj bivšeg načelnika općine Seget Vinka Zulima, koji je uhićen pod optužbom da je u nešto više od godinu dana fiktivno potrošio na reprezentaciju oko 425 tisuća kuna.

Slaba izlaznost na izbore

“Svi već znamo o legitimnom predstavljanju Hrvata u BiH, o tome se trubi na sve strane, a što je s legitimitetom našeg izbornog sustava? Pola ljudi sjedi doma, ne sudjeluju u tome. Hajdemo uzeti primjer općine Seget, gdje je 4500 tisuće stanovnika. Odbijte 15 posto maloljetnika, birača neka ima 3000, pola ih je ostalo doma. Neka je izašlo 1500 na izbore, glasa ih pola za nekoga, ako pola, i vi dobivate izbore s 500, 600 glasova u općini s 4500 stanovnika. Gdje je tu izborni legitimitet? Pitanje je, je li tu narod birao? Čak i pasivnost je poruka naroda”, objasnio je.

“Mi smo zapravo duboki Balkan, bez obzira na članstvo u EU”, zaključuje ovaj profesor na Katedri za upravnu znanost za N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.