Dug veledrogerijama 5,7 mldr kn: “Neke bolnice već se susreću s ograničenom isporukom”

Predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač u utorak je, na konferenciji za medije, istaknula da je dug od skoro 5,7 milijardi kuna neodrživ.

“Dug je skoro 5,7 milijardi kuna, uključujemo bolnice i veledrogerije, što je neodrživo za veledrogerije, stoga upućujemo apel Vladi da poduzme hitne korake kako bi se osigurala redovita isporuka lijekova i medicinskih proizvoda.

Suočavajući se s ovako visokom nelikvidnošću, veledrogerije ne mogu izvršiti svoju osnovnu funkciju – osigurati redovitu isporuku lijekova čime se ugrožava zdravstvena skrb stanovnika. Već se susrećemo s nemogućnošću isporuke, zasad je to u manjem opsegu i zato apeliramo na Vladu da poduzme hitne korake kako to ne bi uzelo maha”, rekla je na konferenciji.

“To nas dovodi do točke nelikvidnosti gdje ne može ispunjavati obeveze prema dostavljačima, poslovnim partnerima, zaposlenicima. Nas četvero zapošljavanja otprilike 2000 zaposlenika. Dugovanja bolnica otkad je formirana HUP koordinacija veledrogerija su udvostručena. Početkom 2018. smo imali 2,2 milijarde duga, sad se nalazimo na 4,2 milijarde kuna duga”, rekla je Percač.

Dodala je da će ostati bez pojedinih lijekova kad se iscrpe zalihe u skladištima veledrogerija, a neke bolnice se već susreću s ograničenom isporukom.

Na konferenciji su podsjetili da veledrogerije ne utječu na formiranje cijene, ne utječu na potrošnju, ne pripisuju lijekove. Ministarstvo utječe na cijenu lijekova, država formira najvišu moguću cijenu. Kažu da veledrogerije jedva funkcioniraju, uz pomoć kredita.

“U prosincu smo imali rekordan rast dugovanja bolnica prema veledrogerijama. Tome se priključio HZZO plaćanjem ljekaranma. Samo u siječnju dug je narastao 300 milijuna kuna samo u jednom mjesecu”, rekli su predstavnici veledrogerija.

Na konferenciji je rečeno da je plaćen u postotku svaki četvrti lijek. “Mi smo bili prisiljeni nekim bolnicama uskratiti dostavu lijekova”, rekao je predstavnik jedne kompanije. Dodali su da će biti pririljeni na parcijalne opsrbe lijekovima, na restrikcije.

“Nema kompenzacije poreza i doprinosa iako je ovdje riječ o državnim bolnicama”, rekli su na konferenciji i naglasili da oni državi svaki mjesec plaćaju sve što trebaju, a ista ta država njima ne plaća ili jako kasni s plaćanjem.

Komentiraj