Kultura
Decoration icon

Dubrovnik

‘Dubrovački crni dijamant’: Istraživačko-izložbeni projekt uz 70. rođendan TUP-a

Autor:

Press

U ponedjeljak s početkom u 18 sati u prostorima TUP-a (pogon ‘Kontakti’) u Dubrovniku bit će otvoren Istraživačko-izložbeni projekt ’70 godina TUP-a’, a u sklopu otvorenja jubilarnih 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija nakon čega će posjetitelji moći razgledati izložbe ‘Crni stup društva’ i ‘Dubrovački crni dijamant’ u organizaciji TUP dd i Muzeja crvene povijesti na više lokacija u kompleksu TUP-a i u galeriji Muzeja crvene povijesti.

Prošlo je sedamdeset godina otkada je prostor Tvornice ugljeno-grafitnih i elektro-kontaktnih proizvoda – TUP prvi put otvorila svoja vrata stanovnicima i radnicima Dubrovnika. Te 1953. godine otvoreno je jedinstveno poglavlje u industrijskoj povijesti grada u kome je tvornica postala važan segment života i neizostavan dio društvenog sjećanja. Sedamdeseti rođendan prilika je da se valorizira socijalni kapital prostora i memorije u kome su rad i proizvodnja bili osnovne premise, kao i da se ocrta budući smjer transformacije tvorničkog kompleksa u mjesto sukreacije, kreativnih ideja te ekoloških i održivih koncepata.

Press

Nekada prljava industrija u kojoj je grafit bio pokretač razvoja, kroz mehanizam ideje From Carbon to Creative Footprint, prolazi svojevrsnu purfikaciju u kojoj se stvaraju nove vrijednosti i novi sustav značenja.

“Imajući u vidu upravo tu prekretnicu TUP d.d. i Muzej crvene povijesti pokrenuli su istraživačko-izložbeni projekt ’70 godina TUP-a’ koji kroz dvije različite perspektive – povijesnu i antropološku donosi različite narative i evocira duh samog mjesta. Brojna prikupljena građa, fotografije, dokumentacija, usmena kazivanja, video i umjetničke instalacije organizirani su u dvije cjeline – izložbe, koje kuriraju povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i viši kustos Ivica Kipre, dok su za grafičko i likovno oblikovanje postava zaslužni Pero Mrnarević i Kristina Mirošević”, navodi se u najavi.

U izložbenim prostorima također će se moć vidjeti i instalacije i video radovi koji se bavi promišljanjem TUP-a suvremene umjetnice Marijane Pende.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.