Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava: “Najvažniji izvor prihoda lokalnih portala je lokalna uprava, negdje čak do 80 posto”

Autor:

Hal Gatewood, Unsplash

Lokalnim portalima najvažniji je izvor prihoda lokalna uprava s udjelom od 40 do više od 80 posto, objavljuju vrlo malo autorskih tekstova, a autore ne potpisuju zakonito, rezultati su istraživanja koje je u utorak objavilo Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP)

Čak i tamo gdje je oglašavanje značajniji izvor prihoda lokalnih portala, ono u ukupnom udjelu u pravilu ne prelazi 35 posto, pokazalo je istraživanja ”Portali u Hrvatskoj, sredstvo za informiranje ili manipuliranje”koje je na uzorku od 275 portala provela novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma, a financirao DZNAP.

”Najveći dio lokalnih portala objavljuje vijesti koje već na prvi pogled sugeriraju kako su tu da bi se zadovoljilo financijera, lokalnu vlast, pa se prenose opsežni izvještaji sa sastanaka, protokolarnih susreta, konferencija i slično, a često je to ”copy – paste’ sa službenih stranica jedinice lokalne samouprave” komentira autorica.

U istraživanju se ističe i da se lokalni portali svode na objavljivanje vijesti koje vrlo često ne ispunjavaju ni elementarne postulate novinarske struke. Gotovo ne postoje tekstovi koji kritički obrađuju teme od lokalnog značaja, a tekstovi koji se smatraju autorskima svode se na puko izvještavanje s javnih skupova. Lokalni portali su preplavljeni tekstovima koji se prenose s nacionalnih elektroničkih publikacija ili agencija te prerađenim tuđim sadržajima koji se prisvajaju.

Brojnost portala kontinuirano se povećava, a nedavne izmjene zakona s jedne strane tome pogoduju a s druge ničim ne utječu na poboljšanje kvalitete sadržaja, a kamoli na poštivanje autorskih prava te materijalnog statusa novinara, naglašava se u istraživanju,

Dodaje se i da je pozitivno što tijela lokalne i regionalne samouprave prilikom dodjele sredstava elektroničkim medijima moraju objaviti javni poziv i navesti kriterije dodjele. Negativno je što su komercijalni portali dobili pristup Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija što dodatno potiče otvaranje novih portala kojima je osnovni cilj apliciranje za financijske poticaje

Navodi se i kako je uočljivo da se na portalima ne potpisuju ni vlastiti autori, a pogotovo ime autora prenesenih tekstova. U najboljem slučaju naveden je samo naziv elektroničke publikacije s koje je sadržaj preuzet.

U istraživanju je kontaktirano 275 lokalnih portala, a na upitnik je odgovorilo samo njih dvadeset i jedan. U zaključku istraživanja autorica zaključuje kako je perspektiva daljnje množenje portala koji neće doprinijeti kvalitetnom informiranju javnosti te produbljivanje problema nepoštivanja autorskih prava i obezvređivanja novinarskog rada.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.