DR. POLIĆ “Dvoje djece životno ugroženo, multiorganska zatajenja”

Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić izjavila je u utorak kako su dvoje djece zaprimljene u splitskom Kliničkom bolničkom centru na  Firulama  sa zdravstvenim poteškoćama izazvanim na Hvaru, životno ugroženo.

“Djeca su u jako teškom stanju, životno su ugrožena, na respiratoru su oboje,” rekla je Polić novinarima.
Istaknula je kako kod to dvoje djece postoje  “multiorganska zatajenja,” te je potvrdila da su oboje djece talijanski državljani – petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica.
“Poduzimamo sve mjere intenzivnog liječenja i sve nadomjesne terapeutske postupke kako bismo im pomogli,” kazala je.

Pojasnila je i kako su zdravstveni problemi primarno počeli s neurološkim simptomima, no sada su se, kaže, razvili multiorganski simptomi.
“Svi vitalni organi su zatajili,” istaknula je dr. Polić dodajući kako je trenutno teško govoriti o uzroku jer se ne znaju detalji onoga što je prethodilo i dovelo do ovakvog zdravstvenog stanja.
“O čemu se radi znat ćemo nakon detaljne dijagnostičke obrade,” kazala je.
Naglasila je i kako medicinsko osoblje splitskog KBC nastoji pomoći djeci svim metodama i postupcima koji su medicini na raspolaganju.
“Mi se i dalje borimo za njihov život i nastavit ćemo se boriti, ” poručila je.
Odgovarajući na novinarska pitanja rekla je kako su zdravstvene poteškoće te dvoje djece “jedan od najtežih slučajeva” u njezinoj medicinskoj karijeri.

Kazala je i kako je trenutno teško davati prognoze u ishod liječenja.

Dr. Ledina dijelom isključuje hranu kao uzrok 
Dežurni liječnik u splitskom  kliničkom bolničkom centru Dragan Ledina je kao moguć uzrok zdravstvenih poremećaj pacijenata zaprimljenih s  Hvara spomenuo i plin rekao da se “dijelom može isključiti” hrana kao uzrok.
“Ako isključimo unos preko usta, moramo razmatrati  respiratorni trakt, znači plinovi”, kazao je dodavši ipak kako mu je trenutno dati konačno mišljenje.

Na brodu kod Hvara u utorak je umro muškarac, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, od čega dvoje djece i dvoje odraslih hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC. Mediji neslužbeno navode da bi se moglo raditi o trovanju školjkama. Hospitalizirani kao i preminuli muškarac su talijanski turisti.

Komentiraj