Domaći okusi najbolja su turistička pozivnica

Autor:

TZ Varaždinske županije

Manifestacija Dani okusa tradicije nudi istinski doživljaj tradicijskih lokalnih jela i pića pripremljenih po starim recepturama iz bogate riznice hrvatske gastronomske baštine, a mogu se kušati u 120 restorana s oznakom standarda ‘Okusi hrvatske tradicije’ po cijeloj Hrvatskoj

Gastronomija je važan dio identiteta, nezaobilazan sastojak očuvanja tradicionalnih nacionalnih vrijednosti, a po nekima i najbolja turistička pozivnica. U tim okolnostima bogatstvo kulinarskog nasljeđa i činjenica da gastronomija, kao jedan od najosobitijih doživljaja, spada u važne motive turističkih putovanja, hrvatsku nacionalnu kuhinju pozicionira kao biser domaće turističke ponude.

Upravo ta činjenica bila je glavni motiv pokretanja projekta Okusi hrvatske tradicije koji se već nekoliko godina provodi u zajedništvu odabranih ugostiteljskih objekata i dvanaest županijskih turističkih zajednica. A glavni mu je cilj unaprjeđenje ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, njihovo označavanje i izgradnja njihova identiteta kao mjesta koja pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića pripremljenih po starim recepturama i načinima. Pritom se polazi od činjenice da nam danas hrana ne služi samo tome da utažimo glad, već u hrani i piću jednostavno želimo uživati.

Koliko Hrvatska obiluje osobitim i prirodnim ljepotama, očuvanom prirodom i raznolikim krajobrazom, toliko je i hrvatska kuhinja bogata riznica raznovrsnosti koja se temelji, bilo da se radi o mediteranskom ili kontinentalnom tipu kuhinje, na kulinarskoj umjetnosti siromaštva. Umjetnosti koja je od jednostavnih i običnih namirnica vještinom obrade, domišljatošću i kulinarskim umijećem vrijednih seoskih domaćica te gospodskih i plemenitaških kuhara i kuharica spravljala izuzetno bogatu paletu jela koja su nam ostala u nasljedstvo i duboko su ukorijenjena u hrvatsku kulturu blagovanja. Sudeći prema tom nasljeđu, ovdje se oduvijek znalo uživati u bogatstvu okusa što krijepe tijelo i opuštaju dušu; u dobrom jelu, piću i druženju. Danas tu tradiciju sa zadovoljstvom preporučujemo svojim gostima.

 

Standard Okusi hrvatske tradicije dodjeljuje se ugostiteljskim objektima koji zadovoljavaju osnovne zahtjeve: u ponudi svakodnevno moraju imati minimalno dva glavna tradicijska jela s prilogom i dva lokalno-regionalna pića te vrednovanjem (hrana, piće, usluga, ambijent, okoliš) moraju ostvariti najmanje 75 od 100 mogućih bodova. Danas taj standard nosi više od 120 ugostiteljskih objekata.

4. Dani okusa tradicije

Manifestacija koja pruža jedinstveni doživljaj okusa i mirisa tradicije u svom četvrtom izdanju održat će se od 17. studenoga do 3. prosinca 2023. godine. Sudjelovat će ugostiteljski objekti nosioci standarda Okusi hrvatske tradicije s područja 16 hrvatskih županija. Oni će gostima, po posebnim cijenama u rasponu od 15 do 30 eura, tijekom triju tjedana svakodnevno nuditi dva različita menija koja imaju najmanje tri slijeda lokalnih tradicijskih jela. Novost je da će se uz meni obavezno poslužiti i čaša pića. Kako se očekuje, osim ponude tradicijskih jela na ovogodišnjim Danima okusa tradicije održat će se i desetak zanimljivih eno-gastronomskih događanja: od kulinarskih radionica i prezentacija do stručnih predavanja na temu blagovanja i tradicijske hrane.

www.okusi.hr

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.