HINA

DOLIJALI Ilegalno obavljali abortuse

Zagrebačka policija uhitila je 54-godišnjaka i 51-godišnjakinju koje tereti da su obavili tri prekida trudnoće u neovlaštenoj „poliklinici na području Zagrebačke županije“.

Policija sumnja da su 54-godišnjak i 51-godišnjakinja tijekom ove godine „potaknuli tri osobe na prekid trudnoće, koji su potom uz njihov pristanak obavili u poliklinici koja nije na popisu zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti prekid trudnoće“.

Po okončanju kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su privedeni pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, ističu u policiji.

U zagrebačkoj policiji kažu da nastavljaju kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili ima li još žena koje su prekid trudnoće obavili u toj neovlaštenoj poliklinici.

„Prekid trudnoće u Republici Hrvatskoj na zahtjev pacijentice obavlja se do 10. tjedna trudnoće, legalan je i dostupan svakoj pacijentici u ovlaštenim ustanovama. U Republici Hrvatskoj 29 bolničkih zdravstvenih ustanova pruža legalnu uslugu prekida trudnoće, od čega su dvije privatne, a njihov popis možete pronaći na poveznici: https://zdravstvo.gov.hr/kontakti/kontakti-zdravstvenih-ustanova/1478

Obavljanje prekida trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama je kazneno djelo i  predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu“, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Navode i da im se svi koji imaju saznanja vezana uz protupravne prekide trudnoće mogu obratiti na broj 192 ili putem elektronske pošte  [email protected].

Komentiraj