Dok se čeka odluka hoće li Rusi i Bjelorusi biti prisutni na Olimpijskim igrama, Bach poručuje: “Politiziranje sporta bi bilo vrlo štetno”

Autor:

EPA/LAURENT GILLIERON

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach ocijenio je da bi politiziranje sporta “bilo vrlo štetno”, podsjetivši da treba “pomno pratiti” zemlje koje to načelo ne poštuju, izravno aludirajući na Rusiju.

Bach je posjetio Montevideo povodom obilježavanja 100. obljetnice Urugvajskog olimpijskog odbora, poručivši kako bi politiziranje sporta “bilo vrlo štetno”, podsjetivši da treba “pomno pratiti” zemlje koje to načelo ne poštuju, izravno aludirajući na Rusiju.

“Uvjereni smo da će svijet shvatiti da bi politiziranje sporta bilo vrlo štetno za društvo”, rekao je Bach.

Bach kritike o uvjetima povratka ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja nazvao žalosnim

“Nadam se da će nam sljedeća rasprava o razrješenju olimpijskog primirja, koja će se održati u Ujedinjenim narodima u studenom, donijeti novi val podrške”, dodao je.

Bach je istaknuo kako MOO “pomno” prati pokušaje određenih zemalja da “politiziraju sport i zamijene sportska natjecanja poput Olimpijskih igara, koje su politički neutralne igre koje organizira civilno društvo, događajima koje organizira vlada”.

Ova izjava dolazi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog tjedna uvjeravao da “novi organizacijski i pravni oblici” u obliku liga, udruga i klubova moraju doći kako bi “potkopali sadašnji sustav” i tako zamijenili “monopol” koji je prema njemu predstavljaju velike strukture međunarodnog sporta kao što je MOO.

Vladimir Putin također, je optužio MOO da koristi Igre kao “instrument političkog pritiska”, te da provodi “etničku diskriminaciju” zbog ograničenja sudjelovanja ruskih sportaša na Igrama u Parizu sljedeće godine.

MOO je “odlučno” odbacio optužbe dodavši kako još mora odlučiti hoće li Rusi i Bjelorusi biti prisutni na OI 2024. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.