DOK DRUGI GRADE ZIDOVE: Većinu Nijemaca izbjeglice ne zabrinjavaju

FaH

Većina Nijemaca nije zastrašena velikim priljevom izbjeglica u njihovu zemlju, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja objavljeno u petak, no jedno drugo istraživanje ukazalo je i na nezadovoljstvo načinom na koji Berlin postupa u krizi.

  • Istraživanje Infratest dimapa provedeno je od 7. do 9. rujna i obuhvatilo je 1021 osobu. U istraživanju Emnida provedenom 9. rujna sudjelovalo je više od 1000 ljudi.

 

Njemačka se uz velike napore nosi s rekordnim brojem izbjeglica i ekonomskih useljenika, kojih će, po očekivanjima Berlina, ove godine biti četverostruko više, odnosno 800.000.  U istraživanju instituta Infratest dimap za javnu televiziju ARD 61 posto ispitanika je reklo da nisu zabrinuti rastućim brojem izbjeglica dok je 38 posto izjavilo da ih izbjeglički val plaši.

Osamdeset posto ispitanih reklo je da se njihova svakodnevica zbog izbjeglica nije nimalo promijenila a samo je dva posto ustvrdilo da rastući broj izbjeglica očigledno utječe na njihove živote.

Slično istraživanje agencije Elabe objavljeno u četvrtak pokazalo je da se raspoloženje francuske javnosti dramatično preokrenulo u većinsku podršku prihvatu većeg broja izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja poput Sirije.

Istraživanje agencije Enmid za televiziju N24 pokazalo je, međutim, i da većina Nijemaca nije zadovoljna politikom kancelarke Angela Merkel spram izbjegličke krize.

Oko dvije trećine ispitanih ocijenilo je da njemačka vlada “dosta loše” ili “vrlo loše” radi svoj posao. Oko 36 posto ispitanih je ocijenilo da vlada ne čini dovoljno kako bi pomogla izbjeglicama dok je 27 posto ustvrdilo da Berlin čini previše.

Istraživanje Infratest dimapa provedeno je od 7. do 9. rujna i obuhvatilo je 1021 osobu. U istraživanju Emnida provedenom 9. rujna sudjelovalo je više od 1000 ljudi.

Komentiraj