DOBROVIĆ: “Bojim se da rješenjem o vjetroelektranama Hrvatska riskira plaćanje kazni”

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u ponedjeljak je konentirao aferu Vjetroelektrane.

Dobrović je za N1 rekao da tadašnje rješenje o izvođenju projekta možda i krši neke odredbe o staništima.

“Za taj projekt je u mom mandatu izdano rješenje u kojem se traži provedba procjena utjecaja na ekološku mrežu. To su donijele stručne službe i svaki ministar treba poštovati ono što stručne službe donose i to sam radio. Protiv takvog rješenja su jako bili investitori koji su time bili ugroženi u smislu uživanja u visokom poticaju koji je trebao biti snižen i za taj njihov projekt to je značilo puno novaca. No, uvijek sam bio za obnovljive izvore energije, ali ne na nekritičan način ili da nekome nanosi štetu. Ovo rješenje praktički krši neke odredbe, mislim direktive o staništima. Zbog obima zahvata radilo se o velikom broju agregata, no i vrijednim staništima koje moramo štititi. Ako kršimo odredbe, riskiramo biti tuženi, kasnije plaćati štetu i kakva je to skrb o prirodi i okolišu”, ispričao je Dobrović za N1.

Dodao je da se radilo o velikom financijskom potencijalu, ali da se pokazivanjem jasnog stava i poštovanjem stručnih procjena pritisci lako oslabe.

“Zanimljivo je da rješenje nisu potpisale stručne službe nego ministar i državni tajnik, što je simptomatično. On stoji iza tog rješenja kojim bojim se Hrvatska krši neke odredbe i ulazi u rizik povlačenja po Europskom sudu i plaćanja kazni. Rješenje je osiguralo investitoru određeni povlašteni položaj”, poručio je Dobrović.

Komentiraj