Dobronić i Mrčela komentirali izbor predsjednika Vrhovnog suda: “Situacija je pregrijana”

Na Općoj sjednici Vrhovnog suda 29 sudaca u četvrtak je podržalo kandidaturu Marina Mrčele za predsjednika tog suda, dok su Radovana Dobronića, kandidata predsjednika RH Zorana Milanovića, podržala četiri suca.

Na ovakvu odluku sudac Dobronić poručuje da će se za sada suzdržati od komentara jer je, kako kaže, “situacija pregrijana”, i poziva sve zainteresirane da prouče njegov program, prenosi N1.

Sudac Mrčela je također kratko poručio da ne želi komentirati situaciju jer, kaže, “Nemo iudex in causa sua”. Odnosno: “Nitko ne treba biti sudac u svojoj stvari”.

Podsjetimo, na treći javni poziv za predsjednika najvišeg suda, koji je istekao 6. kolovoza, uz suca Trgovačkog suda u Zagrebu Radoslava Dobronića i suca Vrhovnog suda Marina Mrčele koji trenutno obnaša i dužnost predsjednika, prijavili su se i zagrebački odvjetnik Šime Savić, sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Petö Kujundžić, Barbara Gundić te Daniel Majer čija prijava nije ispunjavala uvjete javnog poziva.

Predsjednik Milanović još je sredinom kolovoza kako je Dobronić, poznat po presudi protiv banaka u slučaju franak, njegov kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, istaknuvši da je relativno poznat, da nije njegov prijatelj, ali da je pratio njegov rad.

Premijer Andrej Plenković rekao je ranije da HDZ i parlamentarna većina nisu a priori protiv bilo kojeg kandidata. Najavio je da će vidjeti programe, ali i što će o kandidatima reći Opća sjednica Vrhovnog suda i saborski Odbor za pravosuđe.

Taj bi odbor, čije mišljenje o kandidatu također nije obvezujuće za predsjednika RH kao predlagatelja čelne osobe Vrhovnog suda, trebao zasjedati idućeg tjedna.

Josipović: “Mrčela je dobar sudac, ali kapitalni mu je nedostatak što je potpuno nekritičan prema stanju u pravosuđu”

Komentiraj