Josipović: “Mrčela je dobar sudac, ali kapitalni mu je nedostatak što je potpuno nekritičan prema stanju u pravosuđu”

Bivši predsjednik Ivo Josipović,  inače pravnik po struci, komentirao je aktualnosti oko izbora  čelnog čovjeka Vrhovnog suda i naglasio zašto Mrčela ima jedan “kapitalni” nedostatak bez obzira što se prema riječima Josipovića radi o dobrom sucu.

Smatra da je ishod opće sjednice Vrhovnog suda bio očekivan.

“Sudac Mrčela je vršitelj dužnosti i dobar je sudac. On ima jedan kapitalni nedostatak, a to je da je potpuno nekritičan prema stanju u pravosuđu. Vidimo da nažalost svako malo imamo neke korupcijske skandale i čudne odluke. Mislim da je predsjednik Republike u pravu kad inzistira na nekome tko je ipak spreman pokazati određenu inicijativu za promjenom”, rekao je Josipović u razgovoru za N1 televiziju.

Cijela ta priča oko predsjednika Vrhovnog suda imala je pozadinu u sukobu premijera i predsjednika, smatra on.

“Mislim da je u tom kontekstu Ustavni sud donio skandaloznu odluku. Jer odredbe zakona ne samo da su izričito protivne Ustavu, što Ustavni sud nije htio reći, nego je procedura besmislena”, ističe.

Josipović misli da je predsjednik Milanović pokazao dugi nos pučistima.

“On je svog kandidata obznanio i prije odluke saborskog odbora i prije opće sjednice Vrhovnog suda poručujući da su ustvari nevažni. Vrhovni sud nije nevažan, ali je u dijelu koji se odnosi na kazneno sudovanje sebe učinio nevažnim jer je inicijativa o Visokom kaznenom sudu došla otamo. Visoki kazneni sud je praktički lišio drugostupanjske nadležnosti Vrhovni sud”, rekao je.

“Neizbor nekog kandidata koji je spreman razmišljati ‘out of the box’ je zapravo jedan ozbiljan pokušaj konzerviranja sadašnjih loših odluka”, smatra bivši predsjednik.

 

Komentiraj