Dobitnici Grammyja na Zagreb Guitar Festivalu

FaH/ ik

Neki od najvećih svjetskih klasičnih i jazz gitarista, među kojima su i dobitnici Grammyja, nastupit će na trećem izdanju Zagreb Guitar Festivala, koji će se održati od 26. ožujka do 1. travnja.

Tijekom šest dana u Zagrebu će svirati dobitnici nagrade Grammy, Pepe Romero, legenda klasične gitare, John Scofield, najveći jazzist današnjice, Vicente Amigo, nakon smrti Paca de Lucie najveći svjetski flamenco gitarist, Dušan Bogdanović, najpopularniji world music gitarist Jugoistočne Europe i Ana Vidović, hrvatska gitaristička diva.

“Velika gitaristička imena Zagreb će na nekoliko dana pretvoriti u svjetsku prijestolnicu gitare”, ističe se u priopćenju Glazbene škole Bonar, koja u suradnji sa zagrebačkim Studentskim centrom organizira festival.

Zagreb Guitar Festival zamišljen je kao ispreplitanje dviju osnovnih ideja, promicanje izvrsnosti kroz koncerte najboljih svjetskih gitarista starije i mlađe generacije te međunarodno natjecanje klasične gitare i tzv. majstorske seminare koji pružaju priliku mladim umjetnicima da uče od vodećih svjetskih majstora gitare.

Koncept Gitara za sve provodi se kroz zajedničko muziciranje svih sudionika u orkestru gitare, dolazak šire publike na koncerte te svojevrsnu izložbu gitara otvorenu za sve posjetitelje, najavljuju organizatori.

“Festival mladim hrvatskim umjetnicima pruža mogućnost učenja od najboljih glazbenika u vlastitoj sredini, dok Zagreb postaje mjesto susreta gitarističke glazbe svih uzrasta iz cijelog svijeta, gdje se kroz međunarodno natjecanje promovira hrvatska glazba”, dodaju.

Umjetnički voditelj festivala je gitarist Mak Grgić, inovativni glazbenik čije šaroliko djelovanje u glazbi obuhvaća radove iz avangarde, filmsku glazbu velikih gitarskih klasičnih repertoara, dok je umjetnički voditelj za jazz, skladatelj i jazz gitarist Ante Gelo poznat hrvatskoj i svjetskoj javnosti s brojnih festivala i koncerata.

U dosadašnja dva izdanja festival je okupio ponajbolje gitariste svijeta, svjetske predavače i profesore gitare te mlade gitarističke zvijezde u usponu, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i profesore, a na ovogodišnjem se očekuju sudionici iz 30 zemalja.

Uz međunarodno natjecanje gitare, organizirat će se majstorski tečajevi i predavanja uglednih gitarističkih pedagoga (Pepe Romero, Paolo Pegoraro, Ricardo Barcelo, Brian Head, Luciano Contini, Anders Miolin,Carlo Marchione).

Pobjednika natjecanja očekuje vrijedna novčana nagrada i turneja po Jadranskoj obali. U inozemstvu i Hrvatskoj prodavat će se turistički ZGF art paketi koji uključuju ulaznicu za koncert po izboru, večeru u prestižnom zagrebačkom hotelu te posjet muzejima i galerijama Grada Zagreba.

Dnevni program će se odvijati u Studentskom centru, a večernji u zagrebačkim koncertnim dvoranama.

Komentiraj