Iz Koordinacije dobavljača Agrokora potvrđeno je HRT-u da sutra prekidaju isporuku Agrokoru svih živežnih namirnica, osim onih osnovnih, kruha i mlijeka.

Obustava će, piše HRT, trajati sve dok se dobavljači ne sastanu s bankarima i dogovore oko daljnjih koraka. Premijer Plenković danas je pozvao dobavljače da budu strpljivi. “Naši kontakti su intenzivni i kontinuirani, apeliram na njihovo strpljenje i tijekom idućeg tjedna bi se trebala razriješiti ova situacija”, rekao je premijer.

“Trenutno čekamo razvoj situacije oko potencijalnog aktiviranja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Koordinacija proizvođača i dobavljača i dalje ostaje čvrsto na svojim jučer definiranim pozicijama. Od sutra kreće obustava isporuke roba, osim svježeg kruha, koja će trajati do dogovora s bankama. Nastavljamo aktivno pratiti daljnji razvoj situacije kako bismo mogli donositi odluke u interesu 80.000 radnika i kooperanata vezanih uz hrvatske proizvođače i dobavljače“, priopćila je Koordinacija proizvođača i dobavljača.

Podsjetimo, dobavljači koncerna Agrokor jučer su dali rok od 24 sata da se riješe njihovi egzistencijalni problemi.

“Dobavljači žele riješiti svoj egzistencijalni problem, jedino dobavljači upumpavaju svježi novac u Agrokor. To nije održivo, govorim o 24 sata, onda kreću obustave, kreće lanac i onda je pitanje koga ćemo reanimirati”, rekao je u četvrtak predsjednik Uprave Dukata, Alen Fontana nakon sastanka dobavljača Agrokora na zagrebačkom Žitnjaku na kojemu su bili i veliki i srednji i mali dobavljači posrnulog koncerna.

Fontana je istaknuo i kako banke rade ovrhe nad dobavljačima koji i dalje isporučuju robu Agrokoru, a da pritom nemaju nikakve garancije da će im ta roba biti i plaćena.

“Želimo da u konačnici dobavljači ne budu ti koji će sutra snositi bilo kakvu štetu u ovom procesu. U dosadašnjim razgovorima s bankama mi jesmo postigli načelna razumijevanja, ali nismo postigli dogovor. S obzirom da je vremena malo, a dobavljači su, ponavljam, ostali jedini koji upumpavaju keš u Agrokor, to više nije održivo”, poručio je Fontana.

Komentiraj