Patrik Macek/PIXSELL

DIVJAK “Vlada je izmijenila Bandićev amandman”

Sabor je prihvatio Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu zbog kojeg je iskrilo u vladajućoj koaliciji. Tomu je prethodila sinoćnja telefonska sjednica Vlade na kojoj je prihvaćen amandman Bandićeva kluba o besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce. O tome i brojnim drugim pitanjima u svom resoru – ministrica Blaženka Divjak je govorila u intervjuu HRT-u.

Na pitanje bi li zaista dala ostavku da Zakon o udžbenicima nije izglasan, Divjak je rekla da se ona s takvim stvarima nikada ne šali. Taj je zakon važan za reformske procese, ustvrdila je.

“Amandman Bandićeva kluba za besplatne udžbenike Vlada je izmijenila i sada je na tragu prvobitnih namjera – da se osiguraju osnovni udžbenici, da se daju na raspolaganje školama, da se koriste višegodišnje i da se taj model razvije i bude održiv”, odgovorila je na pitanje o tome je li Bandićev amandman “kost u grlu” ili je dao pozitivan poticaj.

Neće sudjelovati na javnom okupljanju “Za sigurnu školu”, no dala je podršku svakom ukazivanju na potrebu za borbom protiv nasilja u školama.

Poručila je da nasilje nikada nije odgovor na nasilje i njime se nikada ne rješavaju problemi. Za sljedeći tjedan najavila je sastanak o izradi akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama.

Uvjerena je da će se eksperimentalni program pokazati dobrim.

“Nema dileme da je kurikularna reforma potrebna. Imamo široku potporu javnosti. Ovaj eksperimentalni program je odgovor na pitanje što i kako uvesti u škole, i u to će se ići”, rekla je.

Istaknula je potrebu kontinuiteta rada ministara obrazovanja. “Ono što je dobro mora ići dalje”, naglasila je i dodala da apsolutnih osigurača za kontinuitet nema, ali da su osigurač zadovoljni roditelji, učitelji, učenici. “Današnje glasovanje u Saboru potvrdilo je svijest da je ono što radimo korisno i dobro”, rekla je među ostalim.

Komentiraj