Disney je izbacio epizodu ‘Simpsona’ u Hong Kongu u kojoj se spominje prisilni rad u Kini. Više nije dostupna na njihovoj platformi

Disney je izbacio epizodu ‘Simpsona’ u Hong Kongu u kojoj se spominje prisilni rad u Kini

Nakon što je izbacio epizodu ‘Simpsona’ u kojoj se spominje prislini rad u Kini, predmetna epizoda više nije dostupna na Disney+ platformi. Disney je sa svoje platforme za streaming u Hong Kongu povukao epizodu “Simpsona” koja uključuje rečenicu o “logorima za prisilni rad” u Kini.

Epizoda je  prvi put prikazana u listopadu prošle godine pod nazivom “Jedna ljuta Lisa” – sadrži scenu u kojoj Marge Simpson ide na virtualni tečaj na sobnom biciklu s instruktorom ispred virtualne pozadine Kineskog zida. Instruktor kaže: “Pogledajte čuda Kine. Bitcoin mine, prisilni radni logori u kojima djeca izrađuju pametne telefone i romansa.”

Kinesko korištenje prisilnog rada i masovnih logora za kontrolu muslimanske ujgurske manjine u regiji Xinjiang kulminiralo je procjenom UN-a u kojoj je zaključeno da bi akcije Pekinga mogle predstavljati zločine protiv čovječnosti, iako Kina odbacuje bilo kakve tvrdnje o kršenju ljudskih prava u Xinjiangu.

Epizoda “Simpsona” više nije dostupna na platformi Disney+ u Hong Kongu, izvijestio je u ponedjeljak Financial Times, pozivajući se na stručnjake za cenzuru koji tvrde da je Disney možda uklonio epizodu zbog zabrinutosti za svoje poslovanje u kontinentalnoj Kini, piše POLITICO.

Ovo je drugi put da je platforma optužena za autocenzuru u Hong Kongu. Godine 2021. navodno je izbacio epizodu “Simpsona” koja je spominjala Trg Tiananmen, poprište brutalnog masakra prodemokratskih prosvjednika u Pekingu 1989. godine.

Kao odgovor na zahtjev za komentarom, hongkonška vlada rekla je FT-u da se sustav filmske cenzure uveden 2021., koji zabranjuje da filmovi ugrožavaju nacionalnu sigurnost, “ne odnosi na usluge streama”. Glasnogovornik vlade nije komentirao je li od Disneya zatražila uklanjanje epizode. Posljednjih godina Peking je srušio slobode Hong Konga, što je izazvalo masovne prosvjede i međunarodne kritike.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]