Direktor 3. maja izvijestio o aktivnostima za pokretanje proizvodnje

Direktor Brodogradilišta 3. maja Edi Kučan u petak je kazao da se zaostale plaće i dalje isplaćuju radnicima, da je ozračje u kompaniji bolje te je objasnio dnevne aktivnosti i sljedeće korake za pokretanje proizvodnje u tom brodogradilištu.

Plaće se isplaćuju, a danas bi, nakon što su isplaćene plaće za lanjski prosinac i ovogodišnji siječanj, trebala početi isplata plaća za veljaču.

Kučan je na konferenciji za novinare zahvalio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, kazavši da je premijer imao puno povjerenje u trećemajce, da je vidio u njima potencijal i da će odraditi obećano, naglasivši “da njega nije bilo, sigurno ovoga ne bi bilo.”

Smatra kako je iluzorno očekivati da će se iz 3. maja odmah čuti “lupanje”, napomenuvši da treba dosta vremena da se brodogradilište zaustavi, pa su potrebni i veliki napori da se pokrene.

Objasnio je sljedeće korake u pokretanju proizvodnje u 3. maju. Najprije će se početi raditi na dovršetku samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret (733) za kanadsku Algomu, čiji je rok isporuke 31. kolovoza 2020. Pripremljena je sva dokumentacija za izdavanje državnog jamstva za kreditno zaduženje za financiranje gradnje tog broda. Očekuje se da će jamstvo biti izdano sljedećeg tjedna, u četvrtak. Kučan je rekao da je taj brod, što se tiče teretnog sustava i jezgre, u dobrom stanju, da nedostaju komponente u strojarnici te da se za taj brod očekuje doprema 220 kilometara kablova iz Kine.

Nakon toga, tj. nakon isplate plaća, potrebno je deblokirati račun 3. maja, a potom vjerovnicima, dobavljačima i kooperantima s kojima je postignut sporazum o isplati 85 posto potraživanja s odgodom od dvije godine, isplatiti preostalih 15 posto tražbina. Kučan se nada da će to biti riješeno u sljedeća dva tjedna. Dodao je da je Ministarstvo gospodarstva pripremilo sporazum koji daje puno veća jamstva vjerovnicima, nego što ih daje izjava o suglasnosti na sporazum, koju su vjerovnici potpisali u 3. maju.

Uz to, s dobavljačima se razgovara o daljnjoj suradnji i rokovima, a Kučan je naglasio da je zadovoljan pristupom, pogotovo hrvatskih dobavljača prema 3. maju.

Tijekom rujna očekuje se i rješavanje pitanja nastavka gradnje tankera za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija (723), tj. dogovaranje uvjeta ugovora za završetak broda sa španjolskim naručiteljem, brodovlasnikom koji je prvotno bio naručio taj brod. “Imamo i drugih kupaca, no logično je da to pokušamo realizirati sa ‘starim'” kupcem”, rekao je Kučan.

Kako je kazao, očekuje se da će trećemajski sustavi danas biti napunjeni plinom te bi brodogradilište od ponedjeljka trebalo biti spremno za neke aktivnosti.

Dodao je da se očekuju i druge aktivnosti i poslovi, kao što je već ugovorena izrada sekcija od 400 tona, za koju bi materijal trebao biti spreman u ponedjeljak, kada će i izaslanstvo 3. maja otići u Pulu, kao bi pripremilo novogradnju 723 za tegljenje u Rijeku. “U kontaktu smo sa stečajnim upraviteljima Uljanika, jer su nam dijelovi materijala svuda razbacani, pa pokušavamo na brod ukrcati što je više moguće, dok će ostali dio biti dopremljen kamionima”, dodao je.

Na upit jesu li fokusirani i na traženje novih poslova i strateškog partnera, Kučan je rekao da jesu, da su sada fokusirani na pokretanje proizvodnje, ali da  “interesa za 3. maj ima.”

Brodogradilište 3. maj ima 729 zaposlenika, na poslu ih je danas 234, a ostale će se pozivati po potrebi. U ponedjeljak na posao dolazi sedmero ljudi u službu nabave, koji su neko vrijeme bili zaposlenici druge tvrtke u okviru Uljanik grupe. Tehnički ured, koji je nekad imao i do 100 ljudi, također će se morati pripremiti i prilagoditi potrebama, kazao je Kučan.

Na pitanje o odnosima s Uljanikom, Kučan je rekao da je odnos sa stečajnim upraviteljima dobar, da je Uljanik vlasnik dionica 3. maja, da se razgovaralo o sazivanju skupštine dioničara te da slijede daljnji sastanci.

Kučan smatra da je račun 3. maja biti deblokiran do 26. rujna, za kada je zakazano ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja, a možda i prije tog roka.

Komentiraj