FaH

DIPLOMATSKA OFENZIVA: Moskva vidi sve veću šansu za međunarodni dogovor o Siriji

Moskva vidi sve veću šansu za postizanje međunarodnog dogovora u borbi protiv terorizma u Siriji i rješavanje sukoba u kojemu je ubijeno četvrt milijuna ljudi, ruski diplomatski izvori priopćili su u srijedu.

Diplomati dosad nisu uspijevali naći način da riješe krizu koja traje pet godina, jer međunarodne snage podupiru zaraćene strane i ne mogu nadvladati razlike u stajalištima o sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Dok se Asad suočava sa sve većim pritiskom Islamske države  i pobunjenika koje podupire Zapad, Moskva je pojačala podršku  svojemu dugogodišnjem savezniku i pokrenula novu diplomatsku ofenzivu.

Rusija je pojačala svoju vojnu pomoć Siriji slanjem veće količine oružja sirijskoj vojsci unatoč upozorenjima zapadnih zemalja , koje se protive Asadu, da na taj način destabilizira  situaciju u zaraćenoj zemlji.

Zasad nije jasno  kakav bi dogovor mogle postići  o glavnim problemima u toj krizi, ali ruski diplomatski izvori  kažu kako sve veća prijetnja koju predstavlja Islamska država nameće potrebu da se pojačaju napori za rješavanje krize.

“Moskva sada s optimizmom gleda na mogućnost dogovora u Siriji i ujedinjenih napora da se pobijedi Islamska država”, rekao je izvor.

Pitanje bi moglo kulminirati kasnije ovoga mjeseca  na godišnjoj skupštini UN-a. Sirija je također glavna tema sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Tema Sirije razlogom je što su Moskva i Washington nakon duge stanke obnovili razgovore na razini ministara obrane.

Komentiraj